2009 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt a hétvégén

védőoltást, védelmi, üzleti, maszkviselés, rendőrök, maszkviselési Fotó: koronavirus.gov.hu

A hétvégén 2009 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, ezzel 50 842-re emelkedett a maszkviselési szabályok megsértése miatt indított intézkedések száma – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a hétvégén 1972 ember ellen intézkedtek közterületen, 35 emberrel szemben tömegközlekedési eszközön és megállóban, két ember ellen pedig kereskedelmi üzletek és bevásárlóközpontok területén, mert figyelmen kívül hagyták a maszkviselési kötelezettséget. Hozzátette, hogy az üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt idáig 1037 esetben intézkedtek, az üzemeltető, vagy a tulajdonos felelőssége 314 esetben volt megállapítható, az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályok be nem tartása miatt 723 intézkedésre volt szükség.

hirdetés

A hétvégén egy edelényi vendéglátóhelyet és egy zalaegerszegi diszkót 6 hónapra ideiglenesen bezáratott a rendőrség. Előbbiben az üzemeltetőn és az alkalmazotton kívül vendégek is voltak és szeszes italt fogyasztottak, utóbbiban 25-en szórakoztak. Közölte: a hétvégén a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 868 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A tavaly novemberben bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom bevezetése óra 62 604 intézkedésre volt szükség a szabályokat be nem tartókkal szemben.

Szombaton két budapesti helyszínen is intézkedniük kellett a rendőröknek: a XVI. kerületben egy családi házban 22 vendéget fogadott egy 50 éves házigazda, az 1. kerületben pedig egy másik 15-öt. A szervezők ellen közigazgatási hatósági eljárást indítottak, a vendégek ellen pedig szabálysértési eljárást. Péntek éjjel a VII. kerületben is szükség volt rendőri intézkedésre, ahol egy 14 ember zenekari próbát tartott egy pincében.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 180 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 15 225-ször intézkedtek. A hétvégén 14 171 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 43 002-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3301-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes. Magyarország határátkelőin jó ütemben halad a forgalom, de a teherforgalomban a belépőoldalon Csanádpalotánál és Tompánál 2-2 órás várakozással kell számolni. A járvánnyal összefüggésben tavaly március óta 565 bűncselekmény miatt indult eljárás, eddig 114 gyanúsítottat hallgattak ki – mondta el Kiss Róbert.

MTI


Kövessen minket Facebookon!