Nyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

Franciaországban, korlátozások, éttermek, Ausztriában, 4 millió, angliában, koronavírus, kávézó, maszk Fotó: MTI/Balázs Attila (archív)

A brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrendnek megfelelően hétfőtől minden bolt kinyithat Angliában. És vendégeket fogadhatnak azok az éttermek, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgálást.

A brit kormány február 22-én ismertette a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások lépésenkénti enyhítésére, a gazdaság és a társadalmi élet újraindítására kidolgozott, négy nyitási szakaszból álló intézkedési tervét.

hirdetés

Ennek első komoly lépéseként március 8-án megindulhatott a tanítás az összes angliai iskolában. Március 29-én – még az első nyitási intézkedés részeként – feloldották azokat a korlátozásokat is, amelyek alapján az Angliában élők addig csak a legindokoltabb esetekben – például az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás, az oltási központok felkeresése vagy napi egyszeri szabadtéri testmozgás céljából – hagyhatták el otthonukat.

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek. És nyitvatartási időkorlátozás nélkül azok a vendéglátóhelyek – éttermek, pubok -, amelyeknek van lehetőségük szabadtéri felszolgálásra, például kerthelyiségekben vagy teraszokon. Kinyithatnak a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, köztük a fodrászatok, a szépségszalonok, az edzőtermek, valamint a közösségi létesítmények, például a könyvtárak is. Hétfőtől ismét fogadhatnak látogatókat az állatkertek, a szabadidőparkok, a fürdőhelyek, az autós mozik.

Emellett lehetővé válik a belső turizmus is Angliában, de egyelőre csak önellátásra berendezkedett szálláshelyek igénybevételével. E szálláshelyeken is csak egyazon háztartásban élők tartózkodhatnak egymás társaságában. Az esküvőkön hétfőtől 15-en, a temetési szertartásokon harmincan vehetnek részt.

Ez a szabályozás érinti II. Erzsébet királynő múlt pénteken elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg szombati temetését is. Ezen szintén csak harmincan lehetnek jelen. Boris Johnson miniszterelnök vasárnap bejelentette: jóllehet hivatalos a windsori kastély Szent György-kápolnájában tartandó szertartásra, úgy döntött azonban, hogy nem lesz jelen Fülöp herceg búcsúztatásán. Mert szeretné átadni a helyét a királyi család valamelyik tagjának.

A kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend következő időpontja május 17. Akkor lehetővé válik, hogy hat, nem egy háztartásban élő ember zárt térben tartózkodhasson egymás társaságában. Ugyancsak május 17. lehet a legkorábbi időpontja a turisztikai célú külföldi utazások újbóli engedélyezésének. De a brit kormány már jelezte, hogy a külföldi járványügyi és oltási helyzet miatt egyelőre nem tudja garantálni, hogy ez az időpont tartható lesz.

A nyitási menetrend öthetente számol a korlátozások egyre szélesebb körű enyhítésével. Minden feltétel teljesülése esetén legkorábban június 21-re célozza az összes korlátozás feloldását. A brit kormány által a nyitáshoz megszabott feltételrendszer továbbra is maradéktalanul teljesül. Folyamatosan és jelentősen csökken a koronavírus-járvány okozta súlyos megbetegedések és halálozások száma. Szakértők szerint ez most már egyértelműen az oltási kampány hatásait jelzi.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatsora szerint a vasárnap este zárult 24 órában országszerte heten haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben; ez szeptember közepe óta a legalacsonyabb napi halálozási szám. A januári tetőzés idején volt olyan időszak, amikor egy nap alatt több mint 1800-an haltak meg Covid-19-ben. Nagy-Britanniában eddig 32,1 millióan kapták meg a koronavírus elleni oltás első adagját, a második dózisban csaknem 7,5 millióan részesültek – írja az MTI.