Gulyás: a cél, hogy minél többen oltassák be magukat

gulyás, járványügyi Fotó: koronavirus.gov.hu

Az a cél, hogy minél többen oltassák be magukat, és ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, május végére mindenkit beolthatnak, aki regisztrált – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely kijelentette: nincs érdemi különbség az egyes vakcinák hatékonyságában, mindegyik Magyarországon használt oltóanyag hatásos és védelmet biztosít, és a járvány legyőzésének nincs más eszköze, mint az oltás. Közölte: már meghaladta a 3 millió 90 ezret a beoltottak száma, és nő az oltási hajlandóság, már több mint 4,2 millióan regisztráltak. A háziorvosok megkapják a teljes regisztrációs listát, ők dönthetnek arról, hogy az oltási sorrendben kit kell beoltani – jelezte.

hirdetés

Gulyás Gergely kifejtette: a Brüsszel által megrendelt vakcinák közül kiesett a Janssen, így félmillióval kevesebb adagra lehet számítani. A kormány tárgyalásokat folytat, hogy a lehető leggyorsabban pótolják a kiesett oltóanyagot – tette hozzá. A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájával oltottak esetében nagyon ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek az Egyesült Államokban, ahol a hatóságok kezdeményezték is az egydózisú vakcina használatának felfüggesztését.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán közölte, folytatja a Janssen oltóanyaga és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggés pénteken megkezdett vizsgálatát, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Sajtóhírek szerint a vállalat az amerikai javaslatot követően úgy döntött, hogy késlelteti a vakcinák leszállítását Európába.

Gulyás Gergely elmondta azt is: az oltást illetően vannak területi különbségek, ami adódik abból is, hogy van, ahol több idős él, de eddig a kiválasztás nehéz feladatát a háziorvosok nagy többsége kiválóan megoldotta. Közölte: a magyar hatóságok vizsgálatai és a tapasztalatok alapján még hatékonyabbak a vakcinák, mint ahogy a gyártók ígérték, a beoltottak 1 százaléka betegszik csak meg, de az oltás miatt náluk is csekélyebbek a kockázatok. A miniszter szerint mivel a világ egyik legnagyobb üzlete is a vakcinabeszerzés és -értékesítés, elsősorban üzleti érdekekről van szó, amikor valamelyik oltóanyagról azt mondják, hogy kevésbé hatékony. Arra is kitért, hogy a kormány kampányt indít, csütörtöktől óriásplakátokon ismert emberek buzdítanak az oltásra, “Az oltás életet ment” jelmondattal.

Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságok csak átvizsgált és hatékony oltóanyagot engedélyeztek és figyelemmel kísérik azt is, hogy az oltást követően fellép-e mellékhatás. Magyarországon ilyen nem volt, valamennyi oltóanyag megbízható, a Sinopharm- és az AstraZeneca-vakcina semmivel nem rosszabb, mint a többi, sőt bizonyos szempontból lényegesen jobb eredményeket mutat, mint például a Pfizer. Azt is mondta, a második oltást követően a kínai vakcina ugyanolyan vagy jobb védelmet biztosít, mint a Magyarországon megkapható többi vakcina, teljesen mindegy, hogy ki milyen vakcinát kap, mindegyik biztonságos és védelmet is nyújt – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Májusban is jár az éttermeknek a bértámogatás

– közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A miniszter megerősítette: 3,5 millió, koronavírus ellen beoltott ember estén kinyithatnak a teraszok, ez számításaik szerint jövő hét közepén történhet meg. Hozzátette: a nap folyamán jelenik meg az a szabályozás, amely a vendéglátóhelyek érdekében eltörli a közterület-használati díjakat és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos bürokratikus nehézségeket. Erre azért is szükség van, mert voltak olyan kerületek, amelyeknek szándékában állt a bérleti, illetve közterülethasználati díjat megemelni a válság közepén.

Gulyás Gergely azt mondta, a turisztikai ügynökség a vendéglátóipari érdekképviseletekkel egyeztetve készített egy kézikönyvet, amely ajánlásokat tartalmaz a vendéglátóhelyeknek a járvány alatti működéshez.

Nyitnak az iskolák

Az iskolákkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a nyitásról tartott konzultáción az derült ki, az emberek kellő óvatosság mellett a fokozatos újraindítást támogatják és ez az iskolákra is igaz. Első lépésként, a fokozatosságot szem előtt tartva az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra a jövő héten – jelezte. Úgy fogalmazott: minden feltétel adott ahhoz, hogy egy járványhelyzet közepette a lehető legbiztonságosabban induljanak újra az óvodák és az alsó tagozatok. Megjegyezte: a bölcsődék eddig is működtek és a szülők nagy százaléka élt ezzel a lehetőséggel, ez egy fontos tapasztalat.

MTI