A jövő hét közepén térhet vissza a tavaszias idő

Fotó: Pixabay

Lassan, de biztosan melegszik az idő, jövő hét közepén kerülhetünk ismét 20 fok közelébe – számol be az Időkép.

A portál azt írja, naptár szerint nagyjából most járunk a tavasz közepén, mégis az átlagtól kb. 4-8 fokkal maradnak el a maximum-hőmérsékletek. Ez nem csak hazánkra, de Európa legnagyobb részére nézve is igaz. A nyugatias áramlás legyengült, a kontinensre zúduló hideg légtömeg hatására pedig magassági hidegörvények jöttek létre a fejünk felett. Nekik köszönhetjük a mostani felhős, hűvös időt is.

hirdetés

Vasárnap ehhez csapadék is társulni fog: reggel még csak délen, délután viszon már az északi tájakon is kialakulhat eső, zápor. A csapadékos idő hétfőn is folytatódik, de ekkor már szakadozottabbá válik a felhőzet, és az esőt több helyen záporok váltják fel.

Záporos időre készülhetünk kedden és szerdán is, sőt helyenként zivatarok is előfordulhatnak. Jó hír viszont, hogy a felhőzet már nem lesz zárt, hanem gomolyfelhők fogják uralni az eget, így pedig hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt majd a nap. Ezeken a napokon fagyokra már nem kell számítani, a maximumok pedig 8-16 fok között alakulhatnak. Szeles időre kedden és szerdán készülhetünk.

De mikor tér vissza végre a meleg?

A mostani középtávú előrejelzésekből egyértelműen melegedő tendencia olvasható ki. A jövő hét második felében már 15 fok felett alakulhatnak a napi maximumok, helyenként pedig a 20 fokot is megközelíthetjük.

Péntektől bonyolódik a helyzet, ugyanis ekkortól körvonalazódik egy egyelőre nem túl markáns és átmenetinek tűnő lehűlés. Ezt egy újabb melegedési periódus követheti, de ezt már csak halkan tesszük hozzá, mert itt már nagy a bizonytalanság az előrejelzésekben.