Herczeg Tamás: A felelős állattartás érdekében pályázhatnak önkormányzatok

kutyás, állattartás, veszettség Fotó: Pixabay

A felelős állattartás segítése és népszerűsítése a célja annak a pályázati kiírásnak, amely ezen a héten jelent meg a Magyar Falu Program keretében. Emellett már folynak a nyári Erzsébet Táborok előkészületei, amelyekben – amennyiben a járványhelyzet engedi – minden eddiginél több gyerek töltheti majd a szünidő egy részét. Ugyancsak fontos döntés született az árvaellátás összegével kapcsolatban. Ezekről a témákról adott hírt Herczeg Tamás országgyűlési képviselő legutóbbi sajtóközleményében.

hirdetés
A felelős állattartás a cél

Megjelent a Magyar Falu Program keretében a Felelős állattartás elősegítése című alprogram pályázati kiírása. A pályázati kiírás három célt is meghatároz. Így a korábban nyilvánosságra került ivartalanítási akció mellett a nyertes önkormányzatok a veszettség elleni védőoltások, valamint a háziállatok elektromos azonosítóval történő ellátását is elvégezhetik. A kistelepülésen az ivartalanítás és az állatok elektronikus azonosítóval való ellátása olykor nehézkes és költséges, amelyhez a pályázati kiírás alapján igényelhető támogatás nyújthat segítséget. Összhangban a Kormány állatvédelmi célkitűzéseivel és a terület prioritássá emelésével, a pályázati lehetőség a felelős állattartás népszerűsítését, a nem kívánt állatszaporulat megállításának elősegítését célozza. A programban az 5000 fő állandó lakosnál kisebb lélekszámú települések pályázhatnak, a település lakóinak tulajdonában lévő kutyák és/vagy macskák állatorvos általi:

hirdetés
  • ivartalanítására és/vagy
  • kizárólag veszettség elleni összetevőt tartalmazó védőoltására és/vagy
  • transponderrel (mikrochippel) történő megjelölésére (ez kizárólag kutyák esetében lehetséges).

A pályázatok benyújtására 2021. június 19. és 2021. július 18. között lesz lehetőség. A Magyar Falu Program keretében az alprogramra 500 000 000 millió forint áll rendelkezésre. Egy önkormányzat maximum 1 500 000 forint, 100 százalékos, tehát vissza nem térítendő támogatásban részesülhet. Az MFP Felelős állattartás elősegítése című alprogram megoldást jelenthet a nem kívánt szaporulat visszaszorítására, és az ezzel kapcsolatban felmerülő problémákra. De segít abban is, hogy a kutyák elektromos azonosítóval történő ellátási aránya emelkedjen.

Egyes számítások szerint Magyarországon a kutyák tíz százaléka ivartalanított. A további 90 százaléknál jelentős a nem kívánt szaporulat, aminek a kezelése sok esetben megoldatlan. Erre lehet részben megoldás a héten meghirdetett program. Szintén javíthat a helyzeten az azonosító chippek elterjesztése esetében a pályázat. A törvényi előírás szerint 2013-tól minden, négy hónapnál idősebb eb esetében szükséges az elektronikus azonosítóval történő ellátás. Szinte biztos, hogy mindenki ismer a környezetében olyan állattartót, aki azért nem végeztette el ezt az egyébként törvényileg kötelező eljárást, mert nem tudta kifizetni ennek a költségét.

Békés megyében – mivel nincs törvényi kötelezettség az adatok begyűjtésére – csak becsülhető a kutyaállomány száma. A szakemberek becslése szerint mintegy 80 000 kutyát tarthatnak a megyében. A veszettség elleni oltáshoz használt eboltási hologramos matricából évente megközelítőleg 50 000 darabot használnak fel. Ez a szám lehet mérvadó azzal kapcsolatban, hogy évente hány állat kapja meg a veszettség elleni védőoltást. Egyes számítások szerint a megye kutya állományának közel 87 százaléka rendelkezik elektronikus azonosítóval. Az adatok alapján sokkal több kutya kapott chipet. Ám sok esetben a kutya elpusztulásáról a tulajdonos nem értesíti az állatorvost, így az adatok nem kerülnek kivezetésre a rendszerből.

Minden eddiginél többen vehetnek részt az Erzsébet-táborokban

Az elmúlt évben a legmagasabb fokú óvintézkedések mellett valósultak meg a Napközi Erzsébet táborok, amelyeken mintegy 80 000 gyermek vett részt. Ebben az évben megduplázódik a megújult zánkai Erzsébet-tábor befogadóképessége. Így jelentősen nőhet a korábbi évi százezres létszám. Az ERZSÉBET TÁBOROK Magyarország legnagyobb táboroztatási programja, amelyet az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány valósít meg hatodik éve. Az Erzsébet Táborok szinte egész évben nyújtanak lehetőségeket a gyerekek számára. Vannak nyári ottalvós táborok, napközis táborok, gyógyító és diabétesz táborok, tavaszi és őszi osztálykirándulások, erdélyi táborok. Továbbá a hagyományos ünnepi programsorozat, az Erzsébet-karácsony is a komplex rendszer része.

Az Erzsébet Táborok programjain 2016-ban közel 90 ezren vettek részt. 2017-ben ez a szám már meghaladta a 100 ezret, 2018-ban 126 ezer táborozót ért el az egész éven átívelő program. 2019-ben pedig az egész éves részvétel elérte a 130 ezres összlétszámot. A szokásos napközis táborokat idén is mindenképpen megvalósítják. És ha a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor az ottalvós táborokat is megszervezik Zánkán, valamint Fonyódligeten.

Ez idáig nem született döntés arról, hogy lesz-e lehetőség megszervezni az ottalvós táborokat, de a javuló járványügyi és oltási adatok bizakodásra adnak okot. Ha sokan regisztrálnak és felveszik az oltást, akkor júniusra visszatérhet a normális élet és a nyári rendezvények, táborok is megtarthatók lesznek. Mintegy 3 ezer gyermek táborozhat hetente egyidejűleg az Erzsébet-táborokban modern, európai körülmények között, annak a több tízmilliárdos beruházásnak köszönhetően, amely nagymértékben emeli majd a Zánkán töltött idő minőségét.

Nem csak Zánkán, hanem Fonyódligeten és Csillebércen is megújulnak a táborok, többek között téliesítik is az épületeket annak érdekében, hogy minél több gyermek, és minél jobb körülmények között táborozhasson. Az Erzsébet-táborokra a pályázati lehetőség májusban nyílik meg, de már most érdemes az iskoláknak felmérni az igényeket, hiszen a táborozási lehetőségre az általános oktatást végző tanintézmények pályázhatnak. Békés megyében jellemzően hétfőtől péntekig tartó turnusokban nem bentlakásos, úgynevezett napközis táborokat szerveznek az iskolák. Az elmúlt évben ilyen programban a békéscsabai tankerületi központ intézményei közül 19 vett részt.

Nő az árvaellátás minimuma!

Több mint duplájára, 50 ezer forintra nő január elsejétől az árvaellátás minimuma! Magyarországon 55 ezer árva vagy félárva gyermek jogosult árvaellátásra. Ennek átlagos összege jelenleg havonta 41 ezer forint, minimuma 24.250 Ft. A jogosultak közül 42 ezren kapnak 50 ezer forintnál kevesebb pénzt havonta, nekik segítséget jelent az emelés. Hiszen akik eddig 50 ezer forintnál kevesebbet kaptak, azoknak is megemelkedik az ellátás. Jövőre január elsejétől pedig nem lehet 50 ezer forintnál alacsonyabb árvasági ellátást megállapítani.

Az egyszülős családokat számos egyéb eszközzel is igyekeznek segíteni. Hiszen minden családtámogatást úgy alakítanak ki, hogy ők is jogosultak legyenek rá. Például az otthonteremtési támogatásra és a lakásfelújítási támogatásra. Ezzel az intézkedéssel azokon az egyszülős családokon szeretnének segíteni, ahol egy szülő teljesít kettő helyett. Vagy ahol mindkét szülő meghalt és a gyermek árván nevelkedik. A kormány bízik benne, hogy ezzel az intézkedéssel kicsit könnyebbé tudja tenni azoknak a gyermekeknek a mindennapjait, akik elvesztették egyik, vagy mindkét szülőjüket.

A koronavírus miatt árván maradt gyermekek számára pedig Áder János köztársasági elnök és felesége hozott létre egy új alapítványt a saját megtakarításukból, amihez bárki csatlakozhat, támogatás formájában. Az alapítvány elsősorban azt a célt tűzte ki, hogy ezeknek a félárván vagy árván maradt gyerekeknek az életét segítsék majd egyengetni – zárta közleményét a képviselő.

hirdetés