Maruzsa: Tovább nőhet azok száma, akik elviszik az óvodába, iskolába gyermekeiket

Maruzsa, általános

Várhatóan tovább nő a héten azoknak a száma, akik elviszik gyermekeiket óvodába vagy – az alsó tagozatosokat – iskolába – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn.

Maruzsa Zoltán emlékeztetett: a kormány úgy ítélte meg, hogy a járványügyi helyzet javulásával itt az ideje visszatérni a hatékonyabb, jelenléti oktatásra. Ugyanakkor lehetővé tették, hogy a szülők, ha nem akarják, ne vigyék vissza gyermeküket az oktatási intézményekbe. A hiányzásokat “kellő rugalmassággal” kezelik. Az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán múlt héten állt vissza a jelenléti oktatás. Az adatok szerint az iskolákba a gyerekek 75 százaléka tért vissza, az óvodákba 60 százalékuk – közölte az államtitkár.

Jelezte: arra számít, hogy a héten tovább emelkedik az óvodába és iskolába vitt gyermekek száma. A hétfői adatok kedden, szerdán állnak majd rendelkezésre. Véleménye szerint két-három hét múlva azok a szülők is beviszik az iskolába a gyermeküket, akik eddig otthon tartották őket. Ráadásul május 10-én nyitnak a középiskolák és a felső tagozat is. Utána a teljes oktatás visszaáll a jelenléti munkarendre – tette hozzá.

Maruzsa Zoltán szólt arról is, hogy a kormány döntése világos, jelenléti oktatásra álltak át az iskolák. Az otthon maradottak a házi feladatokat például a KRÉTA-rendszeren keresztül kapják meg. De nem várható el a pedagógusoktól a párhuzamos oktatás, az, hogy megtartsák a jelenléti és online órákat is – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: van értelme a középiskolák május 10-ei nyitásának, hiszen így a tanév egytizedét még jelenléti oktatásban tölthetik a diákok. Ennek a tanévzárás szempontjából van jelentősége, ugyanis lehetőséget ad az esetleges pótlások biztosítására, a felzárkóztatásra, a tudás rendszerezésére és közösségépítésre – mondta.

A hétvégi terasznyitással kapcsolatban kiemelte: látta ő is a képeket, és reméli, az érettségizőkben van annyi felelősség, hogy elkerülik az ilyen rendezvényeket, tömegjeleneteket. Mert az az érdekük, hogy részt tudjanak venni az írásbeli érettségi vizsgán. Szólt arról is: az érettségiket a tavalyi rend szerint szervezik meg, hogy biztosítható legyen a távolságtartás – írja az MTI.