Marihuánával kereskedett Békéscsabán, vádemelésre került sor

vadkendert Fotó: Police.hu

Egy 23 éves büntetett előéletű békéscsabai férfi a maga által termesztett vadkendert árusította vevőinek. A Békéscsabai Járási Ügyészség kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat ellene. Élettársának, egy 20 éves büntetlen előéletű nőnek termesztéssel és megszerzéssel bűnsegédként elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt kell felelnie.

A terheltek a vádbeli időben élettársi kapcsolatban álltak és a nő szüleinek tulajdonában álló békéscsabai tanyán éltek. A férfi már hosszabb idő óta kábítószer fogyasztó volt; 2020 tavaszán elhatározta, hogy kannabisz növények termesztésébe fog. Ennek érdekében internetes honlapokon tudakozódott, illetve magas hatóanyag-tartalmú vadkender magokat rendelt. A megrendelt magokat egy vizes papírzsebkendőben csíráztatni kezdte, majd azokat virágcserepekbe ültette és előbb a házban, majd a tanya udvarán gondozta.

hirdetés

A férfi tevékenységéről az élettársának tudomása volt, ő a termesztésben tevőlegesen nem vett részt,azonban azt támogatta és a saját fogyasztása biztosítása érdekében helyeselte. Miután a növények beértek, a férfi leszüretelte a marihuánát és abból rendszeresen fogyasztottak. A rendőrség a terhelteket 2020. szeptember 23-án intézkedés alá vonta, a tanyában pedig 13 tő – 6-320 cm közötti magasságú – kannabisz növényt, a termesztéshez használt tápoldatot, a fogyasztáshoz szükséges őrlőket és pipákat, az értékesítéshez használt digitális mérleget, valamint eladásra szánt, alufóliába csomagolt növényi anyagot foglalt le. A nyomozás során megállapításra került, hogy a férfi nemcsak fogyasztotta, de árulta is a kábítószert. Legalább 10 személynek adott át vagy értékesített rendszeresen az általa termesztett marihuánából. Vevői vonatkozásában az eljárás lekülönítésre került.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje. Tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a bűncselekménnyel elért vagyoni előny erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben. Illetőleg kobozza el a lefoglalt anyagokat és eszközöket.

A nő vonatkozásában a járási ügyészség indítványa felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására irányul, valamint arra, hogy a bíróság rendelje el a pártfogó felügyeletét. Ezen felül a terhelteket kötelezni kell a nyomozás során felmerült 700.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére is. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik – számolt be a Békés Megyei Főügyészség.