Közel a 4 millió beoltott, ezek a változások jöhetnek szombaton

védelmi Fotó: koronavirus.gov.hu

Pénteken meglehet a négymillió beoltott, így szombaton megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk – jelentette be Gulyás Gergely a mai kormányinfón.

Az alábbi változtatások lépnek érvénybe négymillió beoltottat követően:

hirdetés

– 23 óráról éjfélre módosul a kijárási tilalom kezdete;
– az üzletek este 11-ig maradhatnak nyitva;
– védettségi igazolvánnyal látogatható lesz: a vendéglátóhelyek belső tere, a szállodák, a szabadidős létesítmények (pl. állatkert, múzeum, mozi, színház, könyvtár), illetve sportoláshoz az uszodák, jégpályák és edzőtermek is.
– látogathatók lesznek este 11-ig a sportrendezvények, szintén igazolvánnyal;
– a védettségi igazolvánnyal rendelkezők ezekre a helyekre magukkal vihetik kiskorú gyermekeiket is, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyíló helyszíneken nem kell maszk.

A közterületeken, boltokban, tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a maszkhasználat. A csoportosulásra, gyülekezésre vonatkozó korlátozó szabályok érvényben maradnak.

Gulyás Gergely kiemelte: szigorú szabályokat fognak életbe léptetni. A közokirat hamisításnak lesz egy minősített esete, ami a védettségi igazolvány hamisítását, vagy a hamis igazolvány bemutatását jelenti. A helység üzemeltetőjének és a szolgáltatást nyújtójának a felelősségét is szigorúan szabályozzák.

Amennyiben a védettséget nem ellenőrzi, a védettségi igazolás bemutatását nem kéri számon, úgy azonnali és súlyos pénzbírságot szabnak ki. Ez százezer forinttól egymillió forintig terjedhet. A legsúlyosabb esetben, akár egy éves bezárással is sújtható az ilyen jellegű jogellenes magatartás.

Gulyás szerint a kormány a járványügyi konzultációban résztvevők többségének véleményét juttatja most érvényre, miszerint a járványügyi korlátozások alól azok kapjanak felmentést, akik védettek (mert beoltották magukat, vagy mert átestek a betegségen).

„Nincs akadálya annak, hogy aki eddig nem oltatta be magát, az ezt rövid időn belül megtegye, ezért irigységre nincs ok. A védettségi igazolványhoz gyorsan hozzá lehet jutni, hiszen ha valaki ma regisztrál, jó esélye van arra, hogy egy héten belül oltáshoz jusson” – fogalmazott. Hozzátette: érdemes regisztrálnia annak, aki eddig még nem tette meg. Ennek részleteiről korábban itt számoltunk be.

A technikai problémák miatt, eddig meg nem érkezett védettségi igazolványok pótlására a kormány világos eljárásrendet alakít ki, amelyet a miniszterelnök ismertet majd a péntek reggeli rádióinterjújában. Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb logisztikai akciójának nevezte a vakcinaigazolványok megküldését, ezért előfordulhatnak technikai nehézségek.

A miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy a magán-és családi rendezvényekkel kapcsolatban még fennmaradnak a 2020. novemberében elrendelt korlátozások. A lakodalmakkal kapcsolatosan kijelentette: a kormány az ötmillió oltás elérésekor szeretné az ide vonatkozó korlátozásokat feloldani. A feloldás – a mai számítások mellett -, május harmadik hétvégéjén történhet meg.