Orbán: ma mindenképpen meglesz a 4 millió beoltott

Orbán Viktor, lélegeztetés Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Módosul a kijárási tilalom kezdete, az üzletek nyitvatartási ideje, védettségi igazolvánnyal látogatható lesz a vendéglátóhelyek belső tere, a szállodák, a szabadidős létesítmények – jelentette be Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában.

A kormányfő közölte: a beoltottak száma pénteken mindenképpen meg fogja haladni a 4 milliót, ez indokolja a szigorítások módosítását.

hirdetés

Az alábbi változtatások lépnek érvénybe négymillió beoltottat követően:

– 23 óráról éjfélre módosul a kijárási tilalom kezdete;
– az üzletek este 11-ig maradhatnak nyitva;
– védettségi igazolvánnyal látogatható lesz: a vendéglátóhelyek belső tere, a szállodák, a szabadidős létesítmények (pl. állatkert, múzeum, mozi, színház, könyvtár), illetve sportoláshoz az uszodák, jégpályák és edzőtermek is.
– látogathatók lesznek este 11-ig a sportrendezvények, szintén igazolvánnyal;
– a védettségi igazolvánnyal rendelkezők ezekre a helyekre magukkal vihetik kiskorú gyermekeiket is, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyíló helyszíneken nem kell maszk.

A közterületeken, boltokban, tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a maszkhasználat. A csoportosulásra, gyülekezésre vonatkozó korlátozó szabályok érvényben maradnak.

A miniszterelnök felelősségteljes viselkedésre kér mindenkit, hiszen még nem vagyunk túl a járványon. „Már többen vannak a védett emberek, mint a nem védettek, ezért is helyes, hogy a védelmi igazolványhoz kapcsolódnak bizonyos jogok” – mondta. Az érettségi után elkezdik oldani a 18 éveseket is. „Ma még lehet Pfizerrel oltani, de holnaptól félre kell tenni a diákoknak.”

Orbán Viktor szerint, azok is utazhatnak majd külföldre, akik kínai vakcinával lettek beoltva. „Szijjártó Péter feladata lesz kétoldalú megállapodásokat kötni, ez Montenegróval és Szerbiával már megtörtént” – fogalmazott.