Új szakok indulnak a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem együttműködésében

egyetemek, felvételi, középfokú, keresztféléves, egészségvédelmi, érettségi, tanév, felsőoktatási, Szegedi Tudományegyetem, jelentkeztek, felsőoktatás, köznevelésben, OECD, járványhelyzet, járványügyi, oktatási, távolléti, tankönyvek, maruzsa, középfokú Illusztráció: Pixabay

A békéscsabai felsőoktatásban előrelépést jelenthetnek a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem együttműködésében indítandó új szakok, amelyeknek a tervek szerint Békéscsaba lesz a képzési helye – számolt be sajtóközleményében Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

Javuló foglalkoztatási adatok

Április végére 15 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma egy hónap alatt. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint a tavaly júniusi mélyponthoz viszonyítva közel 90 ezerrel kevesebben vannak munka nélkül. A foglalkoztatási adatok javulása főként a gazdaságvédelmi intézkedéseknek, a bértámogatási programoknak és az adókedvezményeknek köszönhető. A gazdaság fokozatos újraindítása további élénkülést hozhat a munkaerőpiacon.

A válságkezelés sikerességét mutatja, hogy a legfrissebb adatok szerint egy hónap alatt több mint 60 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A kormány egyik legfontosabb feladata a járványügyi készültségben is a munkahelyek megőrzése, újak létesítése. Az ágazati bértámogatás mostanáig összesen 72,5 milliárd forinttal segítette a koronavírus hatásainak leginkább kitett vállalkozásokat a talpon maradásban és 171 ezer magyar ember munkahelyének megvédésében.

Békés megyében március végéig 723 vállalkozás, 3791 dolgozója munkahelyének megőrzését segítette elő a Kormányhivatal az ágazati bértámogatással. A program keretében 1 644 115 100 forint támogatás került megítélésre az érintett ágazatokban tevékenykedő munkáltatók részére. Ennek a teljes összege kifizetésre került.

Az 1. számú országgyűlési választókerületi körzetből 270 kérelmet nyújtottak, összesen 1 314 munkavállaló munkahelyének megőrzése érdekében. Ebből az elmúlt hónap végéig 244 kérelem részesült támogatásban. Ennek segítségével 1225 fő támogatott foglalkoztatása valósulhatott meg, 526 877 200 forint támogatás megítélésével.

Békés megyében a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított álláskeresők aránya április hónapra 8,7 százalékra csökkent. Az előző évi időszakhoz viszonyítva jelentősen csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. Egy évvel ezelőtt, 2020. áprilisában 15 634, most pedig 13 640 nyilvántartott álláskereső van Békés megyében.

Bővülhet a békéscsabai egyetemi képzések köre

Bő egy évvel ezelőtt, 2020. május 19-én szavazta meg a Parlament a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosítását. A döntés eredményeként tavaly augusztus 1-től a korábbi főiskola Gál Ferenc Egyetem néven működik.

“Az intézmény vezetésével közösen végzett hosszú előkészítő munka óriási sikereként éltük meg ezt a döntést. Bízunk benne, hogy az új képzési profilok vonzóbbá teszik a fiatalok számára a békéscsabai campust” – nyilatkozta egy éve Herczeg Tamás. “Az azóta eltelt időben az immár egyetemi vezetéssel több tárgyalást folytattunk annak érdekében, hogy Békéscsabán új képzésekre jelentkezhessenek a hallgatók.”

A Szegedi Tudományegyetem vezetése az első pillanattól nyitottnak mutatkozott az együttműködésre, és ennek eredményeként újabb szakokkal bővülhet a helyben elérhető képzések köre. Az SZTE elkötelezett a mérnökképzés és a mezőgazdasági képzés mellett, míg a Gál Ferenc Egyetem új szakként az informatikus képzést vezetné be.

A két oktatási intézmény még 2019. októberében írt alá stratégiai megállapodást azzal a céllal, hogy közösen nyújtsanak a munkaerőpiaci igényekhez igazodó, magas minőségű képzéseket a már diplomával rendelkezőknek. Ennek első lépéseként a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem közösen hirdette meg a műszaki és mezőgazdasági szakirányú továbbképzéseit, amelyeknél az elméleti képzés helyeként Békéscsaba lett megjelölve.

Ezen a héten újabb megbeszélésre került sor a Szegedi Tudományegyetem képviselőivel a sport területét érintő témáról. Ezen elhangzott, hogy az egyetem a sport területét érintő további szakok indítását is lehetségesnek tartja. A két egyetem együttműködésében megvalósuló képzések helye ezekben az esetekben is a békési megyeszékhely lenne. A részletek kidolgozása további egyeztetéseket igényel.

A Szegedi Tudományegyetem legújabb képzési kínálata segítség lehet a helyi sportklubok számára is, hiszen a sportolók érdeklődési körébe tartozó szakirány elindításával az élsportolók is helyben tarthatók, és számukra olyan tudás biztosítható, amellyel megalapozhatják az élsport utáni egzisztenciájukat.

A felsőfokú képzési paletta bővülésével kapcsolatban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a helyben elérhető képzési szolgáltatások a helyben maradás ösztönzésének egyik fontos eszközét jelentik.

Egy régió gazdasági-társadalmi fejlődésében, lakosság megtartó képességében köztudottan meghatározó szerepe van a felsőoktatásnak. Ez a tudásbázis a szellemi alapja lehet a helyi innovációnak, és ezzel együtt a versenyképesség erősödésének. Az M44-es gyorsforgalmú megépülése a befektetői érdeklődést már most is érzékelhető módon erősíti – tette hozzá a képviselő.

“A munkáltatói igények kiszolgálásában nagy segítség lehet az új képzések indítása. Ezért fontos, innovatív jellegű, a megye jövőjét befolyásoló körülmény a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem együttműködése. Az ilyen szellemi műhelyek kialakítása is erősíti azt a törekvést, hogy a felsőoktatást minél közelebb vigyük a munkaerő-piaci igényekhez” – zárta közleményét a képviselő.