Herczeg Tamás: 600 millió forintos támogatást kapott Békéscsaba önkormányzata

Herczeg Fotó: Körös Hírcentrum

A közelmúltban Békéscsaba főterén tartott sajtótájékoztatót Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Elhangzott, újabb támogatást kap a megyeszékhely, melyet a vezetékes ivóvízhálózat bővítésére fordítanak majd.

Döntött a kormányzat azzal kapcsolatban, hogy a 25.000 fő feletti lélekszámú települések a kieső helyi adó miatt milyen arányú támogatásban részesülnek – kezdte a képviselő. Békéscsaba a kieső adók következtében körülbelül 750 millió forintos veszteséget szenved el, vagy megfordítva, ennyivel több pénz marad ezúttal a vállalkozásoknál – tette hozzá Herczeg Tamás.

hirdetés

Tavaly mintegy 1 milliárd 380 millió forintos támogatásban részesült az önkormányzat a járványhelyzet miatti intézkedések ellenpontozására. A május 6-ai döntés értelmében pedig további 600 millió forintot biztosít az állam Békéscsabának. Ezt működési és fejlesztési kiadásokra is fordíthatják. Herczeg Tamás maga is egyeztetett a támogatás felhasználásáról a városvezetéssel, és arra jutottak, hogy a lakosság vezetékes ivóvízzel való ellátása prioritást élvez.

Nagyjából négy olyan része van a városnak, ahol szükséges ez a fejlesztés. Viszont a teljes körű ellátottsághoz valószínűleg több pénzre lesz majd szükség. Az Alföldvíz Zrt. helyzetének rendezésével remélhetőleg rendelkezésre fognak állni ezek a források. Ez a mostani 600 millió forint is nagyobb mozgásteret biztosít a városnak az infrastrukturális fejlesztésekhez.