Elindult a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny

virágos Fotó: Gazsó János (archív felvétel)

A nemzetközi verseny részeként május 04-én elrajtolt a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny. A Verseny szervező bizottsági munkájában többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Mezőgazdasági Igazgatósága is részt vesz.

A versenyre Önkormányzatok, és a lakosság is egyaránt pályázhat, és az elért eredményeknek megfelelően különböző díjazásban részesülnek, a szervező bizottság felajánlásai alapján. Az önkormányzatok az alábbi tematikus díjakra pályázhatnak:

 • a Legszebb Főtér,
 • Legvirágosabb Főutca,
 • Az Év játszókertje,
 • Az Év Fasora,
 • Az Év Óvoda- és Iskolakertje,
 • Virágzó közösségi díj.

Lakossági versenyre pályázni a dísznövényeket, fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcstermő növényeket kiemelő, a kerti kompozíciót is bemutató/ előkerti fotókkal lehet, összesen 6 db kategóriánként 3-3 db fotóval és egy maximum 400 karakteres leírással lehet 2 kategóriában:

 • Legvirágosabb Balkon,
 • Legvirágosabb Előkert.

A Virágos Magyarországért Verseny Magyagyarország egyik legjelentősebb környezetszépítő versenye, amely jelentős szerepet játszik a kulturált és vonzó országkép kialakításában, a turisztikai országimázs javításában. A projekt finanszírozását a Magyar Turisztikai Ügynökség végzi, a szakmai irányítást pedig a verseny Szervező Bizottsága. Évente közel 300 település csatlakozik, nagyságrendileg 3 millió embert mozgat meg.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2021-ben 28. alkalommal indítja útjára a Virágos Magyarország versenyt, amelyre a települések önkormányzatai nevezhetnek. A kezdeményezés 1994 óta változatlan népszerűségnek örvend. A jelentkezők köre évről évre bővül, és idén már nemcsak Erdély, hanem minden határon túli magyarlakta település csatlakozhat. A verseny célja a kulturált és vonzó településkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az épített örökség megőrzése és gyarapítása.

Idén a környezetszépítő mozgalom visszatér eredeti célkitűzéseihez, így a versenyt elsősorban az önkormányzatok részére hirdetik meg. A 2000 fő alatti településeken a már megszokott versenyszabályok és bírálati szempontok alapján zajlik majd az értékelés. A nagyobb közösségek online is nevezhetnek egy bemutatkozó anyag beküldésével, amelyet az erre létrehozott online felületre tölthetnek fel. Az oldalon zöldfelület-fejlesztéshez és -fenntartáshoz kapcsolódó kérdésekre kell válaszolniuk néhány mondatban, illetve ide tölthetik fel a településfotókat is. A bemutatkozó anyag elkészítését a honlapon szereplő tájékoztató anyagokkal segítik.

A 2000 fő feletti települések választhatják a személyes jelenléttel történő zsűrizést is, a kisebb településekhez hasonlóan. A rendkívüli helyzetre való tekintettel idén a települések egy-egy megvalósult zöldfelület-fejlesztési projekttel, tematikus nevezéssel is részt vehetnek a megmérettetésen.

A tavalyi sikereken felbuzdulva idén is meghirdetik az online lakossági versenyt, ahol a legvirágosabb kertek és balkonok versenyezhetnek egymással. A Magyar Turisztikai Ügynökség és a verseny szervezőbizottsága a környezetszépítő kezdeményezésen keresztül is szeretne tovább nyitni a határon túli magyarlakta települések felé. 2019-ben először, hagyományteremtő szándékkal erdélyi települések is nevezhettek a versenyre, idén pedig a többi magyarlakta régió is csatlakozhat.

A pályázóknak a felkészülési és bírálati időszakban az országosan elismert kertész, tájépítész, várostervező, környezetvédő és turisztikai szakemberekből álló szakmai zsűri az értékelés mellett tanácsadást is nyújt. A zsűri a szakmai értékeléskor fokozottan figyel

 • a település gondozottságára, tisztaságára, egységes képére;
 • a fenntarthatósági és fejlesztési tervekre;
 • a település zöldfelületi programjára, fejlődésére;
 • a közösségi részvételre, a lakosság és a civil szervezetek bevonására;
 • a település turisztikai jelentőségére és felkészültségére, látogató- és vendégbarát szemléletére;
 • az önkormányzat erőfeszítésére, fenntartói szerepére és stratégiai gondolkodására;
 • a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programjaira és eredményeire;
 • valamint a korszerű hulladékgazdálkodásra és megújuló energiafelhasználásra.

A bírálati szempontok a következők:

 • a település zöldfelületeinek minősége 50% (növényalkalmazás, burkolatok, utcabútorok, fenntartás tervezettsége, minősége)
 • környezetvédelem, fenntarthatóság, környezeti nevelés 15% (környezeti elemek védelme, környezeti nevelés, klímatudatosság, fenntarthatóságot segítő tevékenységek)
 • közösségi részvétel a település zöldfelületeinek kialakításában 15% (a lakosság, helyi közösségek, vállalkozások részvétele a közterületek szépítésében, helyi virágosítási verseny, közösségi tervezés, konzultáció)
 • turisztikai vonzerő, turistabarát környezetkialakítás 10% (turisztikai attrakciók környezete, turisztikai tájékoztatás, vendégszeretet)
 • önkormányzat felkészültsége, a versenyben való részvétele 10% (szakmai felkészültség, tervszerűség, stratégiai gondolkodás színvonala, a zsűrizésre történő felkészülés és a zsűrizés menetének lebonyolítása)

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2021. június 15.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara