Vérgáz analizátorok érkeztek az orosházi kórházba

Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza

Összesen 4 db RADIOMETER ABL90 FLEX PLUS vérgáz ionanalizátor érkezett az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetbe. Az új eszközök használatával jelentősen lerövidül a diagnosztizálás folyamata.

hirdetés

A készülék egy kevéske levett vérből határozza meg a páciens oxigén-, sav-bázis-, metabolit- és elektrolit paramétereit. Mivel a működtetésük nem igényel laboratóriumi hátteret, így a levett vérminta a vérvétel után közvetlen a beteg közelében elhelyezett készülékbe kerül és alig egy perc után már nyomtatásban láthatók a mért és a számított paraméterek.

hirdetés

Ezzel jelentősen felgyorsul a diagnosztizálás folyamata, így a beteg hamarabb kaphatja meg az állapota stabilizálásához illetve javulásához szükséges beavatkozásokat, gyógyszereket. Az analizátorok az intenzív osztályokra, a COVID betegeket ellátó non invazív lélegeztetési egységbe és a Sürgősségi Betegellátó Osztályra (SBO) kerültek.

Az új eszközöket állami beszerzés keretében, a koronavírus-világjárvány elleni védekezés kapcsán az Országos Kórházi Főigazgatóság biztosította.

A képen: a Sürgősségi Betegellátó Osztályon végeznek vizsgálatot az egyik készülékkel.

hirdetés