Zebra-terv: Békés megyében is fontos figyelni a gyalogos-átkelőhelyeken

gyalogos, zebra, közlekedés Fotó: Police.hu (archív felvétel)

Békés megyében 2020-ban tíz baleset történt gyalogos-átkelőhelyen. A rendőrség a napokban zajló országos ellenőrzés kapcsán a gyalogosokat és a járművezetőket is arra kéri, hogy közlekedjenek szabályosan, legyenek tekintettel egymásra!

hirdetés

Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága 2021. május 11. és 13. közötti időszakra hirdette meg a gyalogosok biztonságára fókuszáló „Zebra terv” elnevezésű balesetmegelőzési ellenőrzését. Ennek keretében a rendőrség országszerte kiemelt figyelmet fordít a gyalogos-átkelőhelyek forgalmára. Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el Magyarország közútjain, közülük 150 ember életét veszti a balesetben. Az elütött gyalogosok közül közel 1000 embert kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset. Ezeknek, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történő baleseteknek nagyságrendileg 2,5%-a halálos kimenetelű. Békés megyében 2020-ban az előző évihez képest kettővel, 37-re emelkedett azoknak a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseteknek a száma, amelyekben gyalogos is érintett volt. A gyalogosok által okozott balesetek száma eggyel mérséklődött, az okozók közülük ketten ittasak voltak. A gyalogosokat érintő balesetek közül tíz zebrán történt, nyolc alkalommal amiatt, mert járművezető nem adott elsőbbséget gyalogosnak.

hirdetés

A gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, ha balesetet szenvednek, a legtöbb esetben súlyos vagy tragikus a következmény. A rendőrség kéri a közlekedőket, hogy tartsák be a szabályokat, figyeljenek magukra és egymásra is! Ha sötétben, szürkületben lakott területen kívül gyalogolnak, mindenképpen viseljenek láthatósági mellényt! A gyalogosok nézzenek körül, mielőtt az úttestre lépnek, győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e menni az úton! Ha van rá lehetőség, keressék a járművezetővel a szemkontaktust! Így könnyebben meg tudják ítélni, hogy a járművezető észlelte-e őket és megadja-e számukra az elsőbbséget. Tilos jelzésen ne menjenek át és a villogó zöldnél se induljanak el! Álló jármű takarásából, bokor vagy nagyobb fa mögül ne lépjenek le az úttestre! A járművezetők fokozott figyelemmel, óvatosan közelítsék meg a zebrákat!

Forrás: Police.hu

hirdetés