Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon

Vésztőn, madárinfluenza, Bács-Kiskun, főállatorvos, Magyarország, mentes, Békés, madárinfluenza Kiemelt kép illusztráció! Fotó: Pixabay.com

Május 16-án feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Hajdú-Bihar megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az enyhítő intézkedés annak köszönhető, hogy az egy hónappal korábbi esetet nem követte újabb megbetegedés. Illetve sikerült megállítani a madárinfluenza átterjedését az ország egyéb területeire.

Hajdú-Bihar megyében április 13-a óta nem fordult elő újabb madárinfluenza-megbetegedés. Ezért a Nébih – a védőkörzet múlt heti megszüntetése után – május 16-án elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján immár zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás a megyéből.

hirdetés

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország legkorábban 2021. augusztus 13-án nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát, vagyis leghamarabb ekkor kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó ún. harmadik országokba.

A Nébih felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy a jelenlegi kedvező helyzet ellenére, továbbra is országszerte kötelező a járványvédelmi minimumfeltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni – számolt be a hivatal.