Zivatarveszély miatt másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat

Változékony, Zivatarveszély, nyár, zápor, zivatarok, eső, időjárás, felhő, heves zivatarok Kiemelt kép illusztráció / Fotó: Körös Hírcentrum

Zivatarveszély miatt az ország déli részén több területre másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jégeső kísérhet.

hirdetés

A veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak kiadva, illetve várhatóak másodfokú riasztások. Az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarveszély miatt. Emellett az ország nagy részén a nap folyamán várható sok eső, továbbá néhány megyében az erős szél veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Egy nyugat, délnyugat felől kelet, északkelet felé vonuló csapadékzónához társulva több helyen várható 15-20 milliméternyi eső. Kiemelten a Dunántúli-középhegységben, valamint Pest, Nógrád és Heves megyében helyenként 30 milliméternyinél több eső is eshet.

A déli, délkeleti megyékben heves zivatarok is előfordulhatnak. Az intenzívebb gócokat rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék, jégeső és viharos széllökés kísérheti. Estére a zivataros csapadékgócok a keleti, északkeleti országrészre korlátozódnak. Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon, majd a középső országrészben is több helyen viharossá fokozódik.

Kedden főként a nap első felében nagy területen várhatók viharos széllökések. A délelőtti óráktól a nyugati, délnyugati megyékben van esély zivatarok kialakulására, amelyeket lokálisan intenzív csapadék, viharos széllökés és jégeső kísérhet.

MTI

hirdetés