Gulyás: keddtől megszűnik az ingyenes parkolás

Vasárnap éjfélkor megszűnik az ingyenes parkolás Magyarországon – ám ünnepnap révén, – pünkösd hétfőn még ingyenesen parkolhatunk. Ténylegesen jövőhét keddtől kell újra fizetnünk – jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.

hirdetés

„A tegnap esti adatok alapján elmondható, hogy a pünkösdi hétvégén el fogjuk érni az 5 millió oltottat. Mostanra jutottunk el odáig, ha valaki regisztrál akár már másnapra időpontot foglalhat oltásra. Korábban az volt a helyes döntés, ha valaki megfertőződött, akkor ezt követően három hónapig ne oltsuk.

hirdetés

Ennek az oka az volt, hogy miután a betegségből való felgyógyulást követően a védettség fennáll, morális megfontolások alapján logikus volt azokat oltani, akiknél ez a védettség még nem jött létre. Most, hogy van elegendő oltóanyag, semmi akadálya annak, hogy azok is oltassák magukat, akik három hónapon belül gyógyultak ki a covid fertőzésből” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Hozzátette, miután az 5 millió oltottat el fogjuk érni a pünkösdi hétvégén, új intézkedések lépnek hatályba. Ezeket a kormány tegnap részletesen megtárgyalta és az operatív törzsnek tesz javaslatot ezeknek az elfogadására. Holnap hajnali 6-kor ülésezik Orbán Viktor részvételével az operatív törzs. Az ott meghozott döntéseket még a délelőtti órákban fogja ismertetni a miniszterelnök.

Ugyanakkor döntés született a hitelmoratóriummal kapcsolatos vitában. A kormány nem támogatja a bankok álláspontját, a hitelmoratóriumot a jelenlegi szabályok szerint fogják meghosszabbítani augusztus 31-ig. Ezt követően is szeretnénk, ha lenne olyan hosszabb átmeneti időszak, amíg mindenki, aki a moratóriumban kívánna maradni, benne maradhatna ebben – mondta.

„A tárgyalások zajlanak és a bankszektor részéről mindez nagy áldozatot kíván, de a jelenlegi helyzetben a gazdasági újraindítás sikeréhez feltétlenül szükséges, hogy a magánszemélyek, a családos és a vállalkozások is jó pénzügyi helyzetben legyenek. Akiknél nehézséget jelentene a törlesztőrészletek azonnali, újbóli fizetésre való visszaállás, ott ez érdemi segítséget jelent” – fogalmazott a miniszter.

Vakcinabeszerzéssel kapcsolatban elmondta, Magyarország 2022 végéig már több mint 10 millió vakcinát rendelt. Úgy véli, az oltási program 5 millió beoltott felett le fog lassulni és talán 5,5, de ha nagyon optimisták vagyunk, akkor a 6 millió oltásig juthatunk el. Magyarországnak több mint 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésére, amelyekkel egy harmadik oltás szükségessége esetén mindenkit újra tudnak oltani, ráadásul keleti vakcinák is rendelkezésre állnak.

 

hirdetés