Nem befolyásolja a jelenlegi árvízhelyzet Békés város mindennapjait

árvíz Békésen Fotó: Körös Hírcentrum

A teljes szakaszán áradó Kettős-Körös vízállása Békésen ma reggel 486 cm volt, a levonuló árhullám komolyabb problémát nem okoz, ám a kikötőt ki kellett üríteni és el kellett bontani a létesítmények egy részét.

„A kikötőt már szépen beüzemeltük. Jöttek a vendégek, a hajótulajdonosok, de az elmúlt két nap eseményei felforgatták a terveket” – fogalmazott Kálmán Tibor, Békés polgármestere.

hirdetés

Kérdésünkre elmondta: folyamatosan egyeztetnek a KÖVIZIG szakembereivel a várható vízállásról. „Úgy tűnik 6,5-7 méter között fog megállni, ami azt jelenti, hogy a duzzasztóhoz bevezető keresztgáton át fog csapni a víz szintje, ami viszont már egy komolyabb problémát jelenthet. A kikötő-öbölben is meg fog indulni a víz áramlása.”

A polgármester örömmel tapasztalta azt az összefogást, amit a Békési Kajak-Kenu Club tagjai, a horgászok és a hajótulajdonosok mutattak, akik egymást segítették az elmúlt napokban. A hajókat a Dánfoki üdülőközpont parkolójában helyezték el, amíg levonul az ár.

Kálmán Tibor kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet az egyesület viszonylag jól viselte. A szabadtéri sportok engedélyezve voltak ugyan, de voltak időszakok, amikor tantermekbe és uszodába sem mehettek a gyerekek. „Az árhullám most némileg megvicceli a felkészülést, mert ilyen vízre a kicsik nem mehetnek, a nagyoknak persze ez sem lenne akadály” – fogalmazott.

Felidézte, hogy régen olyan is előfordult, hogy a gát tetejéig ért a vízszint és ott eveztek a gáttal egy magasságban. „Az utóbbi évtizedekben ez nem volt jellemző. A tavaly előtti és a mostani árhullám megmutatja azt az arcát is a víznek, ami nem játék.”

A belvíz tekintetében elmondta, jelenleg nincs probléma és ha nem jön nagy esőzés, nem is lesz. A szakemberek nyomon követik az időjárás alakulását is.

Fotó: Körös Hírcentrum (archív felvétel)
árvíz Békésen
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum