Milák Kristóf aranyérmet, Burián Katalin és Kapás Boglárka bronzérmet szereztek

milák Fotó: MTI/Kovács Tamás

Milák Kristóf aranyérmet nyert 100 méter pillangón, Burián Katalin bronzérmes lett 200 méter háton, Kapás Boglárka szintén bronzérmet szerzett 400 méter gyorson vasárnap a budapesti úszó Európa-bajnokságon.

hirdetés

A 21 éves Kristóf 50.18 másodperces országos csúccsal, Európa-bajnoki rekorddal csapott célba. A szám másik magyarja, Szabó Szebasztián 51.86 másodperccel nyolcadik lett. Milák ezzel duplázott a Duna Arénában, hiszen 200 méter pillangón a szám világcsúcstartójaként és világbajnokaként sem volt ellenfele. Ott minden idők második legjobb idejével nyert.

hirdetés

A Honvéd úszója az elődöntőben Európa-bajnoki csúccsal volt a legjobb – 50.62-es ideje megegyezett azzal, amivel a 2017-es budapesti világbajnokságon ezüstérmet nyert. Ugyanakkor mindkét hossznál saját elmondása szerint borzalmasan jött ki neki a fal, így a fináléban jobb időt várt magától. A döntőben mindkét magyar jól kapta el a rajtot, és rendkívül erősen kezdett, így az első két helyen fordultak. Milák aztán az utolsó 25 méteren, ahogy mindegyik futamban, egyszer csak ellépett a mezőnytől és faképnél hagyott mindenkit. Szabó ugyanakkor elfáradt a végére és csak nyolcadik lett.

Burián Katalin bronzérmes lett 200 méter háton az Európa-bajnokság zárónapján. A 26 éves versenyző – aki 2018-ban Glasgow-ban is harmadik volt – 2:07.87 perces idővel csapott célba. A szám másik magyarja, Szabó-Feltóthy Eszter 2:10.19-cel a hetedik lett. Az aranyérmet az olasz Margherita Panziera nyerte, aki gyorsan ellépett a mezőnytől és győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben. Burián az utolsó csapásig hatalmas harcot vívott Cassie Wilddal, akinek a benyúlása jobban sikerült, és a brit szerezte meg az ezüstérmet.

Kapás Boglárka szintén bronzérmet szerzett 400 méter gyorson vasárnap. A 28 éves Kapás 4:06.90 perces idővel lett harmadik. Megelőzve a szám másik magyar versenyzőjét, a negyedik helyen végző Késely Ajnát, aki 4:07.42-vel csapott célba. Kapás – ennek a számnak a 2016-os Európa-bajnoka – a második, míg a 2018-as glasgow-i kontinensviadalon ezüstérmes Késely Ajna a negyedik idővel várta a finálét.

A döntőben a két magyar szinte végig egymás mellett úszott, a hajrája azonban Kapásnak sokkal jobban sikerült. Az aranyérmet az olasz Simona Quadarella nyerte, aki így a 800, az 1500 és a 400 métert is behúzta gyorson. Kapás három éremmel zárta a kontinensviadalt. Korábban 200 méter pillangón megvédte címét, a 4×200 méteres női gyorsváltó tagjaként pedig második lett. A 19 éves Késely a 800 és az 1500 méter gyors után a harmadik számában is negyedik lett – számolt be az MTI.

hirdetés