Fizetés nélkül távozott több szálláshelyről, vádat emeltek ellene

szállás, fizetés nélkül Illusztráció: Pixabay

Egy 28 éves többszörösen büntetett előéletű, letartóztatásban lévő hajléktalan férfi országszerte több szálláshelyről is fizetés nélkül távozott. És gyakran a szobákban elhelyezett tárgyakat is magával vitte. A Gyulai Járási Ügyészség 15 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége, 2 rendbeli üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és 8 rendbeli lopás vétsége miatt emelt vádat ellene.

A férfi 2020. szeptember 24-én szabadult az egyik büntetés-végrehajtási intézetből. De munkával, állandó jövedelemmel nem rendelkezett és a lakhatása sem volt megoldott. Ezért – hogy megélhetését és lakhatását biztosítsa – rendszeres haszonszerzésre törekedve az ország különböző pontjain szálláshelyek szolgáltatásait vette igénybe. Majd a szállás díjának kifizetése nélkül távozott. Egyes esetekben a szobákban elhelyezett értéktárgyakat – így televíziót, hosszabbítót, ágyneműt, törülközőt – is magával vitte. És azok értékesítéséből származó jövedelemből tartotta fenn magát.

hirdetés

A férfi 2020. szeptember 26-a és 2021. január 09-e között lényegében beutazta a fél országot. Az egyik internetes szállásfoglaló portálon foglalt szállást Dömsödön, Tóalmáson, Szentendrén, Nagybörzsönyben, Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Füzesgyarmaton, Nagykanizsán, Kamuton, Felsőlajoson, Gyomaendrődön, Békéscsabán és Gyulán jellemzően vendégházakban vagy apartmanokban. 1-2-3 éjszakánál többet sehol sem töltött. Majd elegánsnak nem nevezhető módon fizetés nélkül távozott a szálláshelyekről a lopásokkal további kárt okozva az üzemeltetőknek.

A férfi 2021. január 01-én egy mezőkovácsházi apartmanba is be akart jelentkezni. Majd amikor az üzemeltető rövid időre magára hagyta, eltulajdonított egy mentőskabátot és távozott. A férfi 15 különböző szálláshelyről távozott fizetés nélkül, az ily módon megvalósított csalásokkal összesen közel 190.000.- Ft kárt, míg a lopásokkal összesen több mint 435.000.- Ft kárt okozott.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfi letartóztatását az elsőfokú ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn; a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a bűncselekmények elkövetése révén elért 285.000.-Ft erejéig vagyonelkobzást rendeljen le vele szemben. Kötelezze őt a sértettek kárának megtérítésére és a nyomozás során felmerült 110.000.- Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

A járási ügyészség arra is indítványt tett, hogy a bíróság rendelje el a férfival szemben három másik ügyben jellemzően vagyon elleni bűncselekmények miatt kiszabott, összesen 2 év 6 hónap időtartamú felfüggesztett fogházbüntetések végrehajtását is. Az eljárás a Gyulai Járásbíróságon folytatódik – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.