Geotermikus kutat telepítenek Békéscsaba zöldterületére, a környéken élők nem örülnek

geotermikus kút, kútfúrás, Békéscsaba Fotó: Körös Hírcentrum

Békéscsabán a Nádas sor zöldterületén egy geotermikus kút fúrása kezdődik meg napokon belül. A környékbeliek számára mindez csak néhány hete derült ki, velük senki nem egyeztetett, nem informálta senki őket a tervezett építkezésről.

Az ott lakók elmondása szerint, néhány héttel ezelőtt derült ki számukra – egy rögtönzött lakossági gyűlésen -, hogy milyen munka veszi kezdetét az érintett területen, hivatalos tájékoztatást ugyanis senkitől nem kaptak. Mint azt az egyik lakó megtudta: a kivitelezési folyamat előkészítése megtörtént, hamarosan a munkálatok is megkezdődnek, amely nem csekély kellemetlenséggel fog járni.

hirdetés

Ahogy ezt akkor tudni lehetett, a fúrás (a legjobb esetben) 60 napot vesz igénybe. A munkálatok 24 órás műszakban, nappali fény mellett a lakóházaktól néhány 10 méterre zajlanak majd. A zöldterület tereprendezését a mai napon megkezdték. Ide egy fúrótornyot állítanak fel, amellyel lefúrnak a kívánt mélységig, majd egy termelő kutat helyeznek üzembe.

Az ott lakók panaszt és aggályokat fogalmaztak meg és megkeresték többek között Békéscsaba polgármesterét, a körzet önkormányzati képviselőjét is. Hivatalos tájékoztatást – szórólapok formájában-, csak ezt követően kaptak.

Elsősorban a korrekt tájékoztatást hiányolták, hiszen a tervezett munkálatokról csak „véletlenül” szereztek tudomást. Ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban is, hogy a fúrás – azon túl, hogy éjjel-nappal zajjal jár -, közvetlenül a lakóházak mellett történik majd.

A környéken nagyon sok kisgyermekes család él, már az eszközök helyszínre telepítése is károkat fog okozni a lakóházakban és környezetében, valamint a jelenleg aszfaltozatlan út alatt lévő beton szennyvízelvezető csatornában, magáról az útról már nem is beszélve – vélekednek a lakók.

Kifogásukat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban is, hogy a zöldterületet a kivitelezési munkálatok elvégzése során gyakorlatilag teljesen eltüntetik. Épp a fészkelési időszakban távolítják el a teljes növényzetet a zöldterületről.

Helyszíni fotóink és tájékoztatók:

Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
MECSEKÉRC ZRT - TÁJÉKOZTATÓ
MVP-SZÓRLAP - 1 OLDAL
MVP-SZÓRLAP - 2 OLDAL