Agrárkamara: a megszokottnál két héttel később érik a szabadföldi szamóca

szabadföldi, szamóca Illusztráció: Pixabay

Két héttel később érik a szabadföldi szamóca az idén, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi gyümölcs június elejétől kezdve jelenik majd meg folyamatosan nagyobb mennyiségben a piacokon, üzletekben.

A kamara MTI-nek küldött pénteki közleményében azt írta, hogy idén a hidegebb tavaszi időjárás és az esőzések miatt érik két héttel később a szabadföldi szamóca. Már a napokban várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekről. A jövő hét közepén pedig már országszerte elindulhatnak az egyre népszerűbb „Szedd magad!” akciók is – írták.

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező gyümölcstől. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény, és a csészelevelei frissebbek. Nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről.

Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba. Április második harmadától a fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra, üzletekbe. Majd utána május elejétől a fóliás hideghajtatott, és – május közepe helyett – az idén június elejétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés júliusig kitart a közlemény szerint.

A NAK közölte: a magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2020-as területalapú alaptámogatási (SAPS)-adatok szerint – mintegy 550 hektár, amelyen évente – az időjárási viszonyok függvényében – átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem.

A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás. Jelezték: a köznyelvben „epernek” nevezett gyümölcs valójában a szamóca – írja az MTI.