Tovább javult a hazai szabadvízi fürdőhelyek minősége

folyók, békés, szúnyoggyérítés Illusztráció: Pixabay

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közelmúltban elkészült értékelése szerint a minősített hazai szabadvízi fürdőhelyek 92 %-a kapott jó vagy kiváló besorolást, míg a kifogásolt strandok száma 9-ről 6-ra csökkent az elmúlt évben.

hirdetés

A minősítés az idei évben is az európai uniós követelményeknek megfelelően négy év mikrobiológiai vizsgálati eredményei alapján készült. A kockázatalapú statisztikai értékelés során nemcsak egy-egy minta megfelelőségét vizsgálják, hanem a vízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely.

hirdetés

A kijelölt fürdőhelyeket legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer nyitás előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy a víz felületén vannak- e látható szennyeződések, esetleg üveg, műanyag, gumi vagy megfigyelhető-e hínárosodás. A tavakon vizsgálják a vízvirágzást is, amely az ún. nevezett cianobaktérium burjánzás miatt a víz elszíneződését, habzását eredményezi. Az ellenőrzések során vizsgálják a vízmintákban két szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktérium, az E. coli és az Enterococcus mennyiségét is.

A 2020 évi szezonban 251 strand üzemelt a hazai természetes vizeken, ebből 138 a Balatonon. Az NNK értékelése alapján 181 fürdőhely kapott kiváló, 36 jó és 13 tűrhető minősítést. A nagy tavainkon (a Balatonon, a Tisza-tavon és a Velencei-tavon) szinte minden fürdőhely jó vagy kiváló minőségű. A kifogásolt fürdőhelyek közül kettő a Tiszán (Tivadarnál és Tiszakécskén), egy a Kettős-Körösön (Dánfokon), három kisebb fürdőtavakon (a szegedi Sziksós-tón, Soltvadkerten és Tiszaszigeten) található. 15 strandon nincs még elegendő minta a minősítéshez, de ezek ellenőrzése is folyamatos.

A természetes fürdővizek a koronavírus fertőzés szempontjából nem jelentenek kockázatot. Tapasztalatok szerint már a szennyvízből sem mutatható ki fertőzőképes vírusrészecske, a befogadó vizekben a tisztított szennyvíz még tovább hígul.

A kifogásolt vagy a nem ellenőrzött vízminőségű, nem kijelölt strandokon fürdőzők elsősorban hányásos, hasmenéses megbetegedések, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve. A nem kijelölt fürdőhelyeken, különösen a bányatavakon a balesetveszély is nagyobb, és nincs a helyszínen vízimentő.

Nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e. Vannak olyan strandok, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és az előírt vízvizsgálatokat sem végzik. Ezért nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódni az NNK honlapján, ahol megtalálható kijelölt fürdőhelyek listája, éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálatának eredménye.

hirdetés