A rákos megbetegedések 27 százaléka a dohányzás miatt alakul ki

dohányosok, rákos, cigarettát, dohányzási, November 21 Illusztráció: Pixabay

A rákos megbetegedések 27 százaléka a dohányzás miatt alakul ki – írta Sztella Kiriákídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa a dohányzásmentes világnap alkalmából közétett sajtóközleményében.

Kiriákidídisz felhívta a figyelmet, hogy míg a dohányzás a legelkerülhetőbb egészségügyi kockázat. Az EU ambiciózus stratégiát javasol annak visszaszorítása érdekében, mivel uniós statisztikai adatok azt mutatják, hogy a leszokni próbálók nem kapnak elég támogatást. Az EU célja, hogy 2040-re az emberek kevesebb, mint 5 százaléka dohányozzon. Ez a jelenlegi adatokhoz képest 20 százalékos csökkenést irányoz elő.

hirdetés

A biztos véleménye szerint, ha a dohányzásról leszokni vágyok megfelelő támogatást kapnak, és sikerül célkitűzésüket keresztülvinni, akkor már legalább a felére csökkenne a dohányzók száma az Európai Unióban.

Kiriákídisz felhívta az uniós tagállamok figyelmét, hogy a dohányzásra vonatkozó uniós jogszabályokat hatékonyabban hajtsák végre. Különös tekintettel a kiskorúaknak történő értékesítésre és a dohányzásról való leszokásra irányuló kampányokra. A biztos arra is rámutatott, hogy a koronavírus-járvány okozta halálesetek 50 százalékkal nagyobb arányban sújtották a dohányosokat. Így ez a kockázat milliókat késztett a leszokásra – írja az MTI.