Sóczó Rebeka vállműtét után lépett újra tatamira

Sóczó Rebeka

Szombaton Győrben, az Olimpiai Sportpark multicsarnokában nagy érdeklődés mellett rendezték meg az idei junior országos bajnokságot, hatvanegy egyesület kétszázötvenhat judósa lépett tatamira.

Gyáni János tanítványai nagy lelkesedéssel várták a koronavírus miatt már többször eltolt magyar bajnokságot. A BM Kano Judo SE öt kiemelt versenyzővel indult a rangos megmérettetésen, melyből négyen ifjúsági korcsoportúként mérték fel magukat az idősebbek között.

hirdetés

Az ötszörös országos bajnok, junior Héraklész válogatott Sóczó Rebeka vállműtét után tért vissza a verseny légkörbe. A rehabilitáció sikeresnek bizonyult, hiszen végigsöpört a nők -70kg-os mezőnyén. A verseny során nem töltött három percnél többet a tatamin, gyorsan hajtott végre akciót ellenfelein. Egészen a döntőig menetelt, ahol megmutatkozott a kihagyás és a fáradtság, így Rebeka most ezüstéremmel tért haza.

hirdetés

A férfiak +100kg-os mezőnyében az első éves ifi, Kara Bence állt szőnyegre. A fiatal reménység rutinosan versenyzett, két bravúros ippon győzelemmel mutatkozott be az idősebbek között. A bronzmérkőzésen azonban figyelmetlensége miatt alulmaradt, így a nap végén pontszerző ötödik helyen végzett.

A verseny egyik legnehezebb férfi súlycsoportjában, -66kg-ban Őzbas Yasin képviselte az egyesületet. Technikás és akció dús küzdelmeit többen nagy figyelemmel kísérték. Két győzelmet követően a negyeddöntőben a későbbi országos bajnok tudta megállítani, így vigasz ágon folytatta a versenyt. Három győztes és két vesztes mérkőzéssel pontszerző hetedik helyen zárta a napot.

Az egyesület egyik nagy reménysége az ifjúsági válogatott, Szentandrászki Gréta -63 kg-ban állt tatamira. Határozott és koncentrált versenyzést folytatott, de most az érem elmaradt.

A Gyulai Judo SE versenyzője, Bozó Bence a férfiak pluszos mezőnyében mérettette meg magát szintén első éves ifiként. A versenyen győzött a rutin, így végül helyezetlenül zárt.

Gyáni János edző a következőképp nyilatkozott: „Mindegyik tanítványommal maximálisan meg vagyok elégedve, egytől-egyig nagyszerűen versenyeztek. Annak kifejezetten örülök, hogy Rebeka egy ilyen komoly sérülés után úgy tért vissza mintha semmi sem történt volna, csodálatos judósnak tartom. Yasin is remek napot zárt, igaz nem sikerült érmet hoznia, de színvonalas versenyzést folytatott, a nagy létszám miatt így is öt küzdelme volt rangos versenyzőkkel és egyszerűen elfáradt a nap végére, de kihozta magából a maximumot. Gréta és a két Bence ifiként szépen teljesítettek a rutinosabbak között, őket felmérésként indítottam a versenyen, hogy még a saját korosztályos bajnokságuk előtt kijavítsuk az esetleges hibákat. Büszke vagyok rájuk. ”

Eközben az egyesület versenyzője, Szabó Karolina kettős állampolgárként román országos bajnokságon vett részt. A súlycsoport váltás nem okozott neki gondot, a tőle megszokott határozott stílussal okozott meglepetést új ellenfeleinek, uralta a -52kg-os mezőnyt és lett Románia országos bajnoka U16 korosztályban.

Egy hét múlva kerül megrendezésre a judo világbajnokság Budapesten, ahol a BM Kano Judo SE versenyzője, Özbas Szofi is tatamira áll -63kg-ban. A koronavírus járvány Szofit is akadályozta, de mindent megtett a megfelelő felkészülés érdekében, hogy szereplésével bebiztosítsa kvótáját az olimpiai játékokra és méltóan képviselje a világbajnokságon Magyarországot és egyesületét.

hirdetés