Megújult a réhelyi gyógy- és fűszernövénykert

gyógy Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park

Illatos és hasznos gyógy- és fűszernövényekkel teli kert fogadja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjába érkező vendégeket. Az „Illatvarázs” kertben a csombortól az orvosi zsályán át az izsópig sokféle növény megtalálható.

A kertet a látogatóközpont munkatársai nyolc évvel ezelőtt egy másik helyszínen alakították ki, ott azonban már nem fejlődtek megfelelően a növények, ezért tavaly megkezdték és idén tavasszal befejezték az áttelepítést. Most a szállásépület közvetlen közelében, annak déli, északi és keleti oldalán kaptak helyet a gyógy- és fűszernövények. Az áttelepítés sikeresnek bizonyult, a növények gyönyörűen fejlődésnek indultak.

hirdetés

Az Illatvarázs kertben egyebek mellett olyan közismert gyógy- és fűszernövényeket találni, mint a szurokfű (ismertebb nevén oregánó), a citromfű, a fűszerkömény, a kapor és a koriander. A szurokfű vadon is megtalálható a hazai középhegységekben, erdőkben. Paradicsomos ételek, sült zöldségek, olaszos ételek fűszerezéséhez kiváló, ráadásul emésztést javító, görcsoldó hatása is van.

A citromfű kiváló idegnyugtató, félelem- és feszültségoldó, de segít gyomorbántalmak, migrénes fejfájás, szédülés, fülzúgás esetén is. A konyhában kiváló ízesítő lehet gyümölcslevesekhez, hal- és vadételekhez. Finomabbá teszi a saját készítésű limonádét. A kaprot régóta használják bélgörcsök és felfúvódás megszüntetésére. Kiváló bélfertőtlenítő és gombaölő is egyben. Segítségével könnyebben emészthetők a káposztafélékből, hüvelyesekből készült ételek. A kapor szintén segíti az emésztést, emellett serkenti a tejelválasztást, csökkenti a vérnyomást és orvosolhatja a szemgyulladást.

A koriander kiváló ízesítőszer a sültekhez, szószokhoz, kolbászfélékhez. Hasznos lehet az uborka és a paprika konzerválásánál, de süteményeket, likőröket is ízesíthetünk vele. Orvosi zsályát, kerti izsópot és csombort is találhatunk az Illatvarázs kertben. A zsálya levelének forrázatát torokgyulladás esetén öblögetésre, hurutnál és izzadásnál pedig belsőleg ajánlják. Pikáns ízt ad a zsíros húsételeknek.

A kerti izsóp az emésztés segítése mellett a zsíros, nehéz ételek, pecsenyék és a burgonyás ételek ízesítésére is kiválóan alkalmas. A biokertekben a káposzta közé ültetve magához csalogatja a káposztalepkéket. A csombor (borsikafű) elsődlegesen fűszernövény, nagyon jól illik a babételekhez. Erős antiszeptikus hatása van, felfúvódások, görcsök megszüntetésére használható. A közönséges levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógy- és fűszernövényünk, melyet ma már dísznövényként is ültetnek. Idegnyugtató hatású, megszünteti az alvászavarokat. Nyugtatja a bőrt, ezért a kozmetikai iparban is előszeretettel használják.

A kakukkfű serkenti a vesék működését, javítja az általános közérzetet. Jó köhögéscsillapító. A rozmaring régóta ismert, elsődlegesen fűszernövény, nagyon zsíros húsételek, mártások, vadhúsok, különleges, pikáns ecetek készítéséhez használható. Illóolaja immunerősítő és enyhíti a reumás panaszokat. Az említetteken kívül találhatunk még a gyógynövénykertben majorannát, körömvirágot, lestyánt és tárkonyt is. Idén két új fajt is telepítettünk: kasvirágot és tormát.

Az Illatvarázs kertnek a jövőben még nagyobb szerepet szánunk a különböző programjainknál, például a Barnabás-napi gyógynövényes napon. A kézműves foglalkozásokhoz fontos alapanyagként szolgálnak majd az általunk leszedett és megszárított gyógy- és fűszernövények. Készíthetünk belőlük kis illatzsákokat, illatpárnákat, fűszeres olajokat. A programok résztvevőit pedig ízletes gyógyteákkal kínáljuk majd. A kertben kis táblákon feltüntettük az egyes növények neveit és rajzos, fényképes tablók is segítenek beazonosítani a fajokat. Így a látogatók önállóan, szakvezetés nélkül is felfedezhetik az Illatvarázs titkait – számolt be a nemzeti park.