Özbas Szofi és Tóth Benedek továbbjutott, Ungvári Attila és Varga Brigitta befejezte

cselgáncs, özbas, koronavírusteszt Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív felvétel)

A 63 kilogrammos Özbas Szofi és a 81 kilós Tóth Benedek megnyerte első mérkőzését, Ungvári Attila és Varga Brigitta viszont egy vereséggel búcsúzott szerdán a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

hirdetés

A vb negyedik napján hazai részről elsőként az ifjúsági világbajnok Varga Brigittát szólították tatamira. A KSI versenyzője a 64 között a román Florentina Ivanescuval csapott össze. A 19 éves magyar bő fél perc elteltével hanyatt vetődve a földre vitte ellenfelét, és vazaarival vezetett. Csakhogy 46 másodperccel a vége előtt a román egy válldobásra ippont kapott, és nyert.

hirdetés

Súlycsoporttársa, az ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnok Özbas Szofi – aki 27-edikként olimpiai kvótás helyen áll a világranglistán – a 32 között a kétszeres vb-bronzérmes holland Juul Franssennel kezdett. Első mérkőzésükön a 19 éves hazai dzsúdós végig aktívabb volt, sokat indított, ám a meccs derekán épphogy “megúszott” egy karfeszítést. Az aranypontig tartó hosszabbításból 55 másodperc telt el, amikor Özbas fenékre ültette, majd hanyatt döntötte riválisát. Erre a bíró – némi videózás után – vazaarit ítélt, így a magyar tinédzser került a nyolcaddöntőbe.

A kétszeres Eb-harmadik Ungvári Attila friss kazanyi Grand Slam-győztesként, olimpiai kvótás pozícióban lépett tatamira. A ceglédi versenyző ugyanakkor nehéz sorsolást kapott, mivel a 64 között rögtön az orosz Haszan Halmurzajevvel szállt szembe. Az ő dzsudogiján aranyszínű névfelirat jelezte, hogy olimpiai címvédőként érkezett Budapestre. Az eddigi egyetlen találkozójukat megnyerő ellenfél szinte végig kézben tartotta a meccset, a felek két-két intéssel kezdték meg a hosszabbítást. Ebből két perc telt el, amikor a bíró kilépésért harmadszor is figyelmeztette a 32 éves magyart. Ez már a leléptetését jelentette.

A szintén 81 kilós, U23-as Eb-harmadik Tóth Benedek a Kongói DK-ból érkezett Cedrick Kalongával akaszkodott össze, és két perc elteltével kőkemény karfeszítéssel vetett véget a küzdelemnek. A folytatásban a világelső belga Matthias Casse vár az MTK dzsúdósára. A vasárnapig tartó vb-n – amely a kvalifikációs sorozat utolsó és idei legfontosabb állomása – 131 ország mintegy 700 dzsúdósa verseng – írja az MTI.

hirdetés