Rendőrség: ezekre érdemes figyelni online vásárláskor

,online vásárlás veszélyei interneten Illusztráció: Pixabay.com

Az utóbbi időben többször előfordult, hogy internetes vásárlás során áldozattá váltak a megrendelők. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei az alábbiakra hívják fel a figyelmet.

Az internet elterjedésének köszönhetően az online vásárlás és az online fizetés is egyre népszerűbb, de ez veszélyeket is hordoz, erre figyelmeztet a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. Az online rendelés esetén nincs lehetőség a termék személyes megnézésére. Előfordulhat, hogy nem azt vagy nem a várt minőségben kapja meg amit kiválasztott. Gyakran az utalást követően a hirdető elérhetetlenné válik, és a csomag sem érkezik meg.

hirdetés

Az ilyen típusú vásárlásnak két fajtáját különböztetjük meg, a webáruházakban, illetve az online piactereken zajlót.

A webáruházakban történő vásárlás előtt ajánljuk, hogy ellenőrizze az oldal URL-jét, annak érdekében, hogy biztosan a megfelelő helyen jár-e! Az adatok ellenőrzése során térjen ki a vásárlási feltételekre és a kapcsolattartási adatokra! Az adószám, cégjegyzékszám, a csomagküldésre jogosító nyilvántartási szám feltüntetése kötelező. Amennyiben rendelkezésre áll, nézzen utána az áruház értékelésének.

Az online piactéren ajánlatos a korábbi vásárlók értékelését megnézni a honlapon. Lehetőség szerint válasszák a személyes vagy az utánvétes megrendelést!

Bármelyik felületet is választja, elsősorban a személyes átvételt ajánljuk, hiszen ez a legbiztonságosabb, mert van lehetősége szemrevételezni a megvenni kívánt dolgot. Online piactér esetében a vásárlástól elállásnak lehetnek negatív következményei, ezért a licitálás előtt kérjen részletes tájékoztatást a termékről, így csak akkor kell elállnia a vásárlástól, ha a tájékoztatás nem felelt meg a valóságnak.

Grafika: Police.hu

Nincs minden esetben mód a személyes átvételre, ilyenkor marad a postai kézbesítés. Mindig részletesen tájékozódjon a jótállási és szállítási feltételekről, illetve a szállítás pontos díjáról és idejéről is!

Az utánvétel során a csomagot a kézbesítőnél tudja kifizetni. Mindig ellenőrizze, hogy a csomag sértetlen, bontatlan állapotban van-e, amennyiben felbontották vagy sérült, ne vegye át, azt küldje vissza a feladónak! Ha van lehetősége, csomagolja ki és nézze meg, hogy tényleg a megrendelt áru van-e benne!

Bankkártyás fizetésnél csak bank vagy fizetési közvetítő által működtetett, biztonságos oldalon vagy mobilalkalmazásban adja meg a szükséges adatokat! Ellenőrizze a böngésző címsorban, hogy valóban a bank fizetési oldalán van-e! Ha tud, használjon virtuális kártyát, amelyre a vásárlás összegét tudja feltölteni.

Egyes webshopokban és online piactereken van lehetőség fizetési közvetítő (pl. PayPal, Barion, Upay, Simple) által történő fizetésre. A szolgáltatónál a regisztráció során meg kell adni a fizetésre használt bankkártya adatait. A fizetési folyamat során a rendszer átirányít a fizetési közvetítőnél létrehozott felhasználói fiókba, ott a belépést követően tudja jóváhagyni a fizetést, amelynek során az összeg a korábban regisztrált bankkártyára terhelődik. A módszer biztonságos és egyszerű, a bankkártyaadatok nem kerülnek át a kereskedőhöz, és a bankkártyás fizetéstől eltérően nem kell minden alkalommal megadni azokat.

Police.hu