Svédország csoportelső, sereghajtóként búcsúztak a lengyelek

A már korábban nyolcaddöntőbe jutott svéd válogatott 3-2-re legyőzte a lengyeleket szerdán a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának harmadik fordulójában Szentpéterváron, ezzel csoportelsőként jutott tovább, míg a lengyelek sereghajtóként búcsúztak.

A svédek négy ponttal biztos nyolcaddöntősnek számítottak, így számukra már csak a csoportelsőség volt a tét. Az egy ponttal sereghajtó Lengyelország abban a tudatban lépett pályára a Kresztovszkij Stadionban, hogy – ellentétben a spanyolokkal és a szlovákokkal – kizárólag győzelemmel lehet esélye továbbjutni, viszont siker esetén akár még meg is nyerheti az E jelű négyest.

Forsberg révén a skandinávok 81 másodperc elteltével villámrajtot vettek, ez volt minden idők második leggyorsabb Eb-gólja (a rekordot az orosz Dmitrij Kiricsenko tartja 2004 óta 65 másodperccel). A tavaly a FIFA által az év legjobbjává választott Lewandowski három másodpercen belül két kapufát fejelt, majd a lengyelek a folytatásban is a Bayern München-sztárt keresték a beadásokkal. A szünet előtt Zielinski remek lövését hárította a svéd kapus.

A második félidő is Zielinski-bombával indult, majd a szórványos svéd kontrák egyikéből Forsberg ismét betalált. Két perccel később Lewandowski gyönyörű lövéssel szépített, majd jobbára a mezőnyben zajlott a játék. A lengyelek ásza a hajrában kiegyenlített, ám a slusszpoén a svédeké lett a 94. percben, akik ezzel megnyerték a csoportot, míg a lengyelek egy ponttal, utolsóként búcsúztak.

Eredmény, E csoport, 3. forduló:
Svédország-Lengyelország 3-2 (1-0)
———————————-
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 14 700 néző, v.: Michael Oliver (angol)
gólszerző: Forsberg (2., 59.), Claesson (94.), illetve Lewandowski (61., 84.)
sárga lap: Danielson (10.), illetve Krychowiak (74.), Glik (83.)

Svédország:
———–
Olsen – Lustig (Krafth, 68.), Lindelöf, Danielson, Augustinsson – S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg (Claesson, 77.) – Isak (Ber, 68.), Quaison (Kulusevski, 55.)

Lengyelország:
————–
Szczesny – Bereszynski, Bednarek, Glik – Jozwiak (Swierczok, 61.), Klich (Kozlowski, 73.), Krychowiak (Placheta, 78.), Zielinski, Puchacz (Frankowski, a szünetben) – Lewandowski, Swiderski

I. félidő:
——–
2. perc: Forsberg tört be a bal oldalon a 16-oson belülre, majd ballal kilőtte a hosszú alsó sarkot (1-0).

II. félidő:
———–
59. perc: egy gyors kontratámadás végén Forsberg a 16-osról a bal alsó sarokba lőtt (2-0).
61. perc: Lewandowski indult meg a bal oldalon, majd egy csel után a bal felső sarokba csavart (2-1).
84. perc: egy beadást több svéd védő is elnézett, Lewandowski pedig senkitől sem zavartatva, közelől a hálóba lőtt (2-2).
94. perc: Claesson kapott kiváló átadást a 16-oson belül, és a kapus mellett a jobb alsó sarokba passzolt (3-2).