Múzeumok Éjszakája: Terepasztalokon az árvizek, belvizek elleni védekezés

Múzeumok A felvétel egy korábbi eseményen készült a Tájvízházban. Fotó: Körös Hírcentrum

Június 26-án szombaton a gyulai Tájvízház is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. 18 és 24 óra között várnak minden, a régió vízügyi érdekességei iránt érdeklődőt.

hirdetés

A Tájvízház számos oldalról mutatja be, hogyan történt a vízgazdálkodás ebben a régióban – egészen a folyószabályozások előtti időktől. Megismerhetik a látogatók például a közfürdők, a törökfürdők hangulatát is, akárcsak dr. Mosonyi Emil vízépítő mérnök munkásságát, életét.

hirdetés

Az intézmény évek óta részese a Múzeumok Éjszakájának. Mutatták már be a gyógynövények jótékony hatásait, a méhek életét. De zajlott koncert és színpadi előadás is ezeken az estéken. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság épületét is nyitották már meg a látogatók előtt.

Ezen az éjszakán interaktív ismeretszerzési lehetőséget biztosítanak a Tájvízház szakemberei régiónk vízügyi- és természeti vonatkozásairól úgy, hogy minden egyes kiállítótérben más és más bemutató várja a látogatókat. Így a vízügyi szakemberek is feladatot kapnak. Terepasztalok, különböző játékok segítségével adnak betekintést az árvizek, belvizek és a környezetvédelem világába, de megelevenednek majd a Körös vidék madarai, állatai, uszonyosai, méhecskéi, gyógynövényei is. A közkedvelt boszorkány pedig újra fogadja majd a jövőjükre kíváncsi vendégeket.

Dr. Mosonyi Emil idén még kiemeltebb szerephez jut. A mérnök munkássága és a Tájvízház mint érték bekerült a megyei értéktárba. A professzor dolgozószobája berendezését ajándékozta az emlékszoba létesítéséhez, berendezéséhez. Számos tárgyi- és írásos, képi dokumentációs emlékkel együtt, melyek megismertetik életútjával, személyiségével a látogatókat. Szakmai és baráti szálak fűzték a szakembert a Körös-vidékhez, ahol pályája elindult, és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz, Gyulához, ahová élete utolsó évtizedében többször ellátogatott feleségével – írja honlapján az igazgatóság.

Június 27-ig, így még a Múzeumok Éjszakáján is megtekinthető a június 17-én nyitott, a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület nemzeti értékekről szóló projektje keretében megvalósuló Hall, lát, beszél című kiállítás, amelynek a Tájvízház a második állomása. A kiállítás tablóin már a korábban említett két új megyei érték is megjelenik. A roll-upokon azok az értékek kaptak helyet, amelyekre érdemes felhívni a figyelmet és amelyeket meg kell őrizni az utókornak – emelte ki a megnyitón Kiss József, a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület elnöke.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés