Egész elefántcsordát költöztetnek Angliából Kenyába

Kenyába, veszélyeztetett, elefántokat, Állatkerti Illusztráció: Pixabay

Egy 13 tagú elefántcsordát költöztetnek egy angliai magánvadasparkból Kenyába, hogy szabadon engedjék őket a vadonban – írta a The Guardian.

A csorda majdnem minden tagja fogságban jött világra, ám az állatvédők reményei szerint “visszavadíthatók”. Az elefántok között, amelyek egy kivételével a Canterburyhez közeli Howletts vadasparkban születtek, három borjú is van.

hirdetés

A maga nemében úttörő, gigászi küldetést, melynek során mintegy 7 ezer kilométeres repülőút is vár a hatalmas testű emlősökre, az Aspinall állatvédő alapítvány, a kenyai vadvédelmi hatóság és a Sheldrick Wildlife Trust vadmentő szervezet hajtja végre. Az állatokat valószínűleg nagy méretű ketrecekben, altatás nélkül szállítják majd, dél-afrikai elefántszállítási szakemberek segítenek a feltételek kialakításában.

Az indulás előtt az állatokat egy ideig a szállítóketrecekben tartanák folyamatos állatorvosi megfigyelés mellett, hogy hozzászokjanak a méretéhez, és kevesebb stresszt okozzon az út. Kenyába érkezésük után a veszélyeztetett állatokat fél évig karámban őrzik majd. Ott az állatvédők figyelemmel kísérik, hogyan alkalmazkodnak a megváltozott éghajlathoz és a betegségekhez. Az angol vadasparkot üzemeltető Aspinall alapítvány sikeresen szoktatott vissza a vadonba gorillákat, orrszarvúkat és más fajhoz tartozó állatokat.

“Hihetetlenül izgalmas projekt. Ha sikerrel jár, boldogan látnám, hogy a világ többi, fogságban tartott elefántját is visszaengedik a vadonba” – mondta Damian Aspinall, az alapítvány elnöke. Egyelőre nem választották ki a helyet, ahol a csorda Kenyában élni fog. Idén állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) elemzése, hogy az afrikai elefánt nem egységes faj, hanem két fajra, a szavannaira és az erdeire oszlik. Mindkettőt a kihalás fenyegeti – írja az MTI.