A brit kormány egy hét múlva feloldja a jogi korlátozások nagy többségét Angliában

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

A brit kormány egy hét múlva feloldja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét Angliában, de továbbra is javasolja egyes elővigyázatossági ajánlások betartását, például maszkok viselését zsúfolt beltéri helyszíneken – jelentette be hétfőn Sajid Javid brit egészségügyi miniszter.

A döntést nem sokkal később, a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtóértekezletén Boris Johnson miniszterelnök is megerősítette. A kormány a múlt hónapban az eredeti, június 21-i időpontról négy héttel későbbre, július 19-re, vagyis jövő hétfőre halasztotta az angliai jogi korlátozások megszüntetését, azzal a céllal, hogy az oltási kampány lépést tudjon tartani a fokozottan fertőzőképes, Nagy-Britanniában dominánssá vált delta koronavírus-variáns terjedési ütemével.

hirdetés

Sajid Javid a londoni alsóház képviselőinek tartott hétfői tájékoztatásában bejelentette, hogy az oltási kampány sikerére alapozva a kormány nem módosítja az utolsó korlátozások feloldásának július 19-i időpontját, mivel nem tartja indokoltnak a további halasztást. A Downing Street a kormányfő és az egészségügyi miniszter hétfői bejelentései előtt közzétett ismertetésében hangsúlyozta: a halasztás eddigi három hete alatt 6,8 millió első és második dózist adtak be Angliában a koronavírus elleni vakcinákból.

A londoni miniszterelnöki hivatal idézte az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) és a Cambridge-i Egyetem közös elemzését is, amely arra vall, hogy a nagy-britanniai oltási kampány egyedül Angliában 8,5 millió koronavírus-fertőződést és 30 ezer halálesetet akadályozott meg. Mindezek alapján “azoknak, akik azt kérdezik, hogy miért most oldjuk fel a korlátozásokat, azt válaszolom: mikor, ha nem most?” – fogalmazott nem sokkal későbbi parlamenti tájékoztatóján az egészségügyi miniszter.

Sajid Javid kijelentette: vannak olyan modellszámítások, amelyek szerint a nyár későbbi szakaszában elérheti akár a százezret is a naponta kiszűrt új koronavírus-fertőződéses esetek száma az Egyesült Királyság egészében, de a kormány ezzel együtt sem tartja valószínűnek, hogy a járvány miatt az állami egészségügyi szolgálat (NHS) fenntarthatatlan nyomás alá kerülne.

Boris Johnson a londoni miniszterelnöki hivatalban Javid parlamenti beszámolója után tartott hétfő esti sajtótájékoztatóján elmondta: a jelenleg mért átlagos napi esetszám a korábbi modellszámítások szélsőértékei közötti tartomány középsávjában, a Covid-19 betegség okozta halálozásoké az előrejelzési sáv alsó szélének közelében jár.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő este ismertetett adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte 34 471 új koronavírus-fertőzéses esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal, és az utóbbi egy napban hatan haltak meg Covid-19 betegségben.

A januári tetőzés csúcsán, január 20-án 1820 halálos áldozata volt 24 óra alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak. A szaktárca hétfői adatai szerint jelenleg 2731 pácienst ápolnak kórházban Covid-19 betegséggel az Egyesült Királyság egészében. A januári tetőzés idején megközelítette a 40 ezret a Covid-19 miatt kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos a kormányfővel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatón kiemelte: a mérések azt mutatják, hogy a brit oltási kampányban használt vakcinák két dózis beadása után a delta vírusváltozat okozta fertőződések esetében is 91-98 százalékos hatékonysággal akadályozzák meg a kórházi kezelést igénylő megbetegedések kialakulását. Az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint a felnőtt brit lakosság 87,2 százaléka – csaknem 46 millió ember – már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, közülük 34,9 milliónak – 66,2 százaléknak – a második oltási adagot is beadták.

A brit kormány célkitűzése az, hogy július 19-ig, vagyis jövő hétfőig, az utolsó korlátozások feloldásának napjáig a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja az első oltási dózist, szeptember közepére pedig minden felnőttnek mindkét oltási adagot beadják.

Javid és Johnson egyaránt hangsúlyozta, hogy a kormány a korlátozások jövő hétfői feloldása után is javasolja – bár a továbbiakban nem teszi kötelezővé – a maszkok viselését sokak által látogatott zárt közösségi helyiségekben. A miniszterelnök kijelentette: a kormány “nem várja el feltétlenül” azt sem, hogy mindenki egyszerre visszamenjen jövő hétfőtől munkahelyére, ha továbbra is megoldható az otthoni munkavégzés.

MTI