Augusztus 1-jén megszűnik az 5 százalékos áfa az elviteles és házhoz szállított ételre, italra

5 százalékos Illusztráció: Pixabay

A vendéglátó üzletek 2021. július 31-ig alkalmazhatják az 5 százalékos áfamértéket az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra.

hirdetés

Nem sokáig él már a kedvezményes adózási szint. A 319/2021. (VII.2.) Korm. rendelettel elrendelt változások értelmében 2021. július 31-ig alkalmazhatják az 5 százalékos áfamértéket az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra a vendéglátóhelyek- írja a NAV.

hirdetés

A nem helyben történő fogyasztás termékértékesítésnek minősül, és nem szolgáltatásnak. Így a továbbiakban már nem lesz kedvezményes a fizetendő áfa mértéke. Még 2020. november 14-én tették lehetővé a veszélyhelyzet miatt kiszállításra kényszerült szolgáltatók számára 5%-os adómérték használatát.

Ez a helyzet bizonytalanná vált kezdetben, mikor a korlátozások enyhültek, és a kerthelységek, valamint teraszok megnyithattak. Mivel a részleges nyitást követően azonban érvényben maradt a kedvezményt megadó Kormányrendelet, így továbbra is lehetett az 5%-os áfakulcsot használni a kiszállított ételekre. Mostanra már a belső helységeket is megnyitották, így a kedvezményes adózási helyzet meg fog változni a nyári szezon végére, ha nem helyben történik a fogyasztás – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

hirdetés