Meghaladta az 1400 forintot a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

megtakarítási, fizikai Illusztráció: Pixabay

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1407 forint volt a második negyedévben. 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 1352 forintos szintet – derül ki a Trenkwalder és a Moore Hungary elemzéséből. Erről közleményben tájékoztatták az MTI-t csütörtökön.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel. Közölték: az 1250 forint alatti órabér már az ország egyetlen pontjára sem jellemző. Ugyanakkor a régiók között továbbra is jelentős eltérések tapasztalhatók a bérszintben. Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon 1300 forint alatt maradt az átlagórabér. Közép-Magyarországon és a fővárosban már az 1900 forintos szintet is átlépte.

hirdetés

A közleményben Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója kifejtette, a következő negyedévekben az adatbázisuk többségét adó gyártó- és feldolgozóipari fizikai dolgozók bérnövekedése ismét gyorsulni fog. Az átlagórabér országos szinten is hamar eléri az 1500 forintos szintet. Amellett, hogy a koronavírus-járvány visszaszorulásával ismét egyre erősödik a munkaerőhiány, számos más szektorban (építőipar, vendéglátás) az átlagosnál nagyobb mértékben ugrottak meg a bérek. Ez átmenetileg erősödő konkurenciát képez a munkaerő megszerzésében és megtartásában – tette hozzá a szakember.

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó, csaknem 500 középvezető béradatai alapján azt írta, a 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke 2021 első negyedévében átlagosan 4,4 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere a közlemény szerint arra mutatott rá, hogy a középvezetői szegmensben a járvány kitörését követően gyakorlatilag megállt az átlagbérek emelkedése. Ám most ismét emelkedő pályára kerülhetnek a bérek. A cégek vezetői szinteken is egyre több munkavállalót vesznek fel. A belépési forgalom (4,2 százalék) jóval felülmúlja a kilépések arányát (2,9 százalék) – írja az MTI.

hirdetés