Megkezdődött a kárenyhítési hozzájárulásokról szóló döntések kiküldése

mezőgazdasági, vidékfejlesztési, szántóföldi, búzatermés, kárenyhítési Illusztráció: Pixabay

A kárenyhítési kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelők számára 2021. szeptember 15. napjáig van lehetőség a 2021. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének jogszerű teljesítésére.

hirdetés

A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének. A fizetési kötelezettség részleteiről a Kincstár 2021. július 31-éig határozatban tájékoztatja az érintetteket.

hirdetés

Lényeges változás, hogy a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény módosítása értelmében a kárenyhítési hozzájárulás mértéke emelkedett a korábbi évekhez képest. Azaz ültetvényművelésre szolgáló termőföld és szántóföldi zöldség termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 4 500 forint a termelő befizetési kötelezettsége. Míg az egyéb szántóföldi kultúrák termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 1 500 forint.

A fizetési kötelezettségről szóló határozatokat – az elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó szabályok szerint – a Kincstár elsődlegesen elektronikus úton közli az ügyfelekkel. Vagy hatályos meghatalmazás esetén a meghatalmazottjukkal. Ezért kéri, hogy az érintett gazdálkodók fokozottan kísérjék figyelemmel az ügyfélkapus tárhelyükre érkező döntéseket, illetve szükség esetén érdeklődjenek meghatalmazottjuknál.

Fontos részletszabály, hogy határidőben történő befizetésnek kizárólag a Kincstár 10032000-01220191-51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámláján tárgyév szeptember 15-ig jóváírt összeg tekinthető. A befizető felelőssége, hogy az átutalásról a határidőt megelőzően, az átutalás időszükségletét is figyelembe véve a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen. Nem szabad megfeledkezni a közlemény rovat helyes kitöltéséről sem, hiszen a beérkező összeg beazonosítása csak ez alapján lehetséges. Fontos tehát az ügyfél-azonosító szám, illetve az adóazonosító jel, vagy adószám megadása!

A kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező, tehát a határidőre meg nem fizetett összeg adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. Amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár a fenti határidőt követően vonja le a gazdálkodó későbbi kifizetéséből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére – számolt be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

hirdetés