Schanda: a jelentkezők mintegy háromnegyedét felvették valamilyen képzésre

Február 15, felsőoktatási, jelentkezők, központi, számítástechnikai, távmunka, tűzvédelmi, közlekedési, felsőoktatási, Pályakövetési, felsőoktatási Fotó: Pixabay

A felsőoktatásba jelentkezők mintegy háromnegyedét felvették valamilyen képzésre – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

hirdetés

Schanda Tamás elmondta: 101 881-en jelentkeztek a felsőoktatásba. Mintegy 11,1 százalékkal többen, mint tavaly. Közülük 75 748-an nyertek felvételt, 81 százalékuk államilag finanszírozott, 19 százalékuk pedig önköltséges képzésre. Hozzátette: alapképzésre több mint 47 ezer hallgató került be, osztatlan képzésre több mint 7800, mesterképzésre több mint 13 500, felsőoktatási szakképzésre pedig több mint 6700.

hirdetés

A legtöbb jelentkezőt idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetemre vették fel, amelyet a Debreceni Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem követ – tudatta. Schanda Tamás elmondta: a legmagasabb pontszámot, 472-t a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás képzésére és az Eötvös Loránd Tudományegyetem osztatlan jogászképzésére kellett elérni. A Budapesti Corvinus Egyetem angol és magyar nyelvű nemzetközi tanulmányok képzésére 468, illetve 467 ponttal lehetett bekerülni – fűzte hozzá.

Beszámolt arról is, hogy az agrárium területén 33 százalékkal, a jog és társadalomtudományok területén 19, illetve 18 százalékkal, a műszaki szakokon pedig 14 százalékkal többen kezdik meg tanulmányaikat, mint tavaly szeptemberben. Ezek mellett az orvos- és egészségtudományi területre is több fiatalt vettek fel. A mesterképzések közül a gazdaságtudományok területére vették fel a legtöbb jelentkezőt, 3027-et. A műszaki területen pedig 1577 fiatal tanulhat tovább – közölte.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal (OH) megbízott elnöke azt hangsúlyozta, hogy a felvételi eljárás sikeres és eredményes volt. Annak ellenére is, hogy a koronavírus-járvány miatt nem volt könnyű a felvételizőknek. Idén 60 470-en érettségiztek, közülük 38 038-an jelentkeztek a felsőoktatásba – tudatta. Az elnök szerint bevált az a döntés, hogy a legtöbb felsőoktatási képzésnél legyen elvárás az emelt érettségi vizsga. 2018-ban 40 ezren tettek emelt érettségit, 2021-ben pedig több mint 50 százalékkal többen – tette hozzá. Kiemelve: az emelt szintű vizsgával a diákok magasabb tudással kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat, ami csökkenti a lemorzsolódást.

Vanó Renáta, az OH felsőoktatási elnökhelyettese közölte: pótfelvételi idén is lesz. Akit nem vettek fel, vagy nem adott be jelentkezést az általános eljárásban, még megteheti. Jelezte: a pótfelvételi is elektronikusan történik majd, azonban csak egy jelentkezési helyet lehet megjelölni. A pótfelvételi eredményeit augusztus végén hirdetik ki, így akik felvételt nyernek, szeptemberben szintén megkezdhetik felsőoktatási tanulmányaikat – tette hozzá az elnökhelyettes.

Forrás: MTI

hirdetés