Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

tűz, tilalom, nádas, Tűzgyújtási tilalom Fotó: Pixabay

A mai naptól életbe lépett az országos tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Az elmúlt 72 órában a Dunántúlon nem volt az erdei holt biomassza nedvességtartalmát kedvezően befolyásoló csapadékesemény, viszont erdőn kívül több olyan gyorsan terjedő felszíni tűz is kialakult, ami jól mutatja a kockázat emelkedését. Az előrejelzés szerint a hétvégén az ország döntő részén nem várható csapadék. Az esetlegesen jelentkező lokális csapadékzónák nem csökkentik elvárható szint alá a tűz kockázatot, sőt a csapadékzóna szélén elforduló villámaktivitás és erős szél további tűzkockázatot jelenthet.

hirdetés

A csapadékmentes időjárás és a hőség kiszárította az erdők avar rétegét, ami meglepően gyorsan terjedő felszíni tüzek és ebből percek alatt fejlődő koronatüzek kialakulásához vezethet. Több ezer tonna erdei biomassza gyulladhat meg, környezetünk zöld területei válhatnak fekete, kormos fatörzsekké és fehér hamuvá.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken is. Kérik, sehol ne dobjanak el cigaretta csikket, használják a hamutartót. Az eloltottnak vélt cigaretta csikkek apró égő zsarátnokai sok erdő pusztulásáért felelősek.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása, amelyekről bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak: https://portal.nebih.gov.hu/-/rugalmasabba-valt-a-tuzgyujtasi-tilalom-rendszere.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők. A térkép minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissül, így minden esetben az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja. A „napi összefoglalók” mellett egy interaktív tűzgyújtási tilalom térkép is az érdeklődők rendelkezésére áll, amelynek segítségével pontosan be tudják azonosítani a lakóhelyük környékén található erdőterületeket.

Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel, több hetes tűzoltást és évtizedes helyreállítást előzhetünk meg.