Közel ezer mentőautót cseréltek le 10 év alatt

mentőautót, Mentőszolgálat, mentők Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (archív felvétel)

2010 óta közel ezer mentőautót cseréltek le országszerte, így gyakorlatilag teljesen megújult a mentőautó-állomány.

A napokban újabb 62, korszerű eszközökkel felszerelt jármű érkezik meg az Országos Mentőszolgálathoz, ezzel a mentőautók átlagéletkora 4,8 évre csökken. 2010-hez képest megduplázódott a mentők támogatása. 11 évvel ezelőtt 223 mentőállomás volt az országban, ebből több mint 100-at felújítottak és korszerűsítettek, és további 30 új mentőállomást adtak át, valamint 12 mentési pontot létesítettek.

hirdetés

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója közölte, tavaly 82 új mentőautót vásároltak, ebből most 20 érkezett meg. Amellett, hogy az elmúlt tíz évben sikerült a flottát megújítani, munkaruhát cseréltek és mentőállomásokat újítottak meg, továbbá digitalizáltak a mentést, és ma már mesterséges intelligencia segíti a döntéseik meghozatalát – mondta el.

Csató Gábor kiemelte: az OMSZ Magyarország legnagyobb egészségügyi intézménye, amely mintegy ezer gépjárművel álló flottát működtet. A közreadott sajtóanyag szerint a kormány az OMSZ részére 2017 és 2021 között 624 mentőautó beszerzését irányozta elő. Eddig 543-at gyártottak le, és ebből még 42 a napokban érkezik meg az OMSZ-hez – írja az MTI.