A digitalizáció volt a legfőbb téma az építők napján

építők napja Békés Fotó: Körös Hírcentrum

A Békési Ipartestület, az IVSZ -Szövetség a digitális gazdaságért, valamint az Ipartestületek Országos Szövetsége /IPOSZ/ szervezésében került megrendezésre az építők napja elnevezésű program Békésen.

hirdetés

Kálmán Tibor polgármester az előadás megnyitóján megköszönte az ipartestületnek a rendezést és kiemelte, az elmúlt másfél év mindenki számára megterhelő volt. Noha a téma a digitalizáció volt, megjegyezte: fontosak a személyes találkozások. „Az elmúlt másfél évben sokat tanulhattunk az online világról, mert rá voltunk kényszerülve. Hivatali szinten, vállalkozói szinten, minden fronton meg kellett újulni mindenkinek és ebben tovább kell menni előre” – fogalmazott. Hozzátette: ez a programsorozat sokak számára hasznos tapasztalatokat nyújt.

hirdetés

Juhos János a Békés Megyei Ipartestület elnöke, és egyben az IPOSZ alelnöke, az internet adta lehetőségekről és fejlesztési irányokról beszélt. Mint mondta, le vagyunk maradva a digitalizációval és nem használjuk ki az e-kereskedelem nyújtotta előnyöket. „Nem többen, hanem okosabban kell dolgozni”, éppen ezért kormány a digitális technológia elterjesztésére szeretne forrásokat biztosítani. Beszélt arról is, hogy lesznek gazdaságfejlesztési programok és pályázatok is a jövőben. Képzések is indulnak majd a cégek és a munkavállalók fejlesztésére.

Rettich Tamás az IVSZ vezető szakértője az építőiparban felfedezhető szakadásról beszélt. „A tervezők világában 3D modelleket, látványterveket forgathatunk, virtuális térben sétálhatunk házakban. Ezzel erős kontrasztban olykor a villanyszerelőt kézen fogva vezetik végig az építkezésen, aki egy ceruzával rajzolja fel a konnektorok és a kapcsolók helyét. Azt látjuk, hogy oly mértékben leterheltek az iparosainak hogy egészen egyszerűen saját maguk képzésére sincs elég idejük, illetve arra sincs idejük, hogy felfedezzék a zsebükben rejlő mobiltelefont” – fogalmazott.

Mint mondta, a mobiltelefon ma már egy nagyon komoly számítógép. Megkönnyíti a kommunikációt a megrendelő és a kivitelező között. Sokkal hatékonyabbá teheti az építkezést. „Egy építkezés az emberi tevékenységek között az egyik legkomplexebb tevékenység. Annyi mindent kell összehangolni az esztétikától a művészeten keresztül a különböző technikai megoldásokig. Ebben az összetett világban ma már a digitalizáció nagyon sokat tud segíteni.”

Példaként említette, hogy sokszor a dolgozó egyik építkezésről megy a másikra. Kell egy fogódzkodó, nem tudunk mindent észben tartani. Ebben lehet segítségünkre például egy mobiltelefon naptár, vagy jegyzet alkalmazása.

Kiemelte azt is, hiába nőnek fel a fiatalok a digitális világban, nekik is lehet újat mutatni. Nem feltétlenül tudják, hogyan kell például egy tervrajzot felhőbe feltölteni, szerkeszteni azt, majd továbbküldeni.

Hozzátette, ennek az előadássorozatnak éppen az a lényege, hogy felfedeztessék a vállalkozókkal az új technikai megoldásokat és elhiggyék, ebbe igenis érdemes invesztálni.  A program ebéddel és szakmai konzultációval záródott.

Fotó: Körös Hírcentrum
építők napja Békés
építők napja Békés
építők napja Békés
építők napja Békés

hirdetés