Ittasan okozott súlyos balesetet egy kétegyházi férfi

közbiztonsági, rendőrség, rendőr, kék hí, rendőrségi Kiemelt kép illusztráció! Fotó: Körös Hírcentrum

Súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 43 éves büntetett előéletű kétegyházi férfi ellen, aki ittasan okozott közlekedési balesetet, amelyben többen súlyos sérüléseket szenvedtek.

A férfi – aki vezetői engedéllyel sosem rendelkezett – 2021. április 05-én, a délelőtti órákban szeszes italt fogyasztott, ennek ellenére a délutáni órákban beült a tulajdonát képező személygépkocsiba és azt közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt vezetve a 470-es számú főúton Békéscsaba felől Békés irányába közlekedett, 78-79 km/óra sebességgel. Azon az útszakaszon, ahol a baleset bekövetkezett, a jelzőtáblával engedélyezett legnagyobb haladási sebesség 60 km/óra, ugyanakkor a terhelt sebességtúllépése nem volt okozati összefüggésben a baleset bekövetkeztével. A terhelt által vezetett személygépkocsi elhanyagolt, korrodált állapota miatt nem felelt meg a közúti közlekedésben való részvétel hatósági követelményeinek, azonban ez sem volt okozati összefüggésben a balesettel.

hirdetés

A férfi haladása során, Békéscsaba lakott területén kívül, egy balkanyarban ittassága miatt gépkocsijával nem követte az út balra ívelő vonalvezetését, a gépkocsi jobb oldali kerekeivel lehaladt a jobb oldali földes útpadkára. Onnan balra irányuló kormánymozdulattal visszatért az úttestre, azonban emiatt stabilitását vesztve, sodródva áttért a menetirány szerinti bal oldalba, s ott összeütközött a neki szemből, szabályosan, egymás után közlekedő két személygépkocsinak.

A baleset következtében a terhelt 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, míg egyik utasa közvetlen életveszélyes állapotba került és maradandó fogyatékosság kialakulása is várható nála, másik utasa 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet. Az egyik szembejövő vétlen autóban egy 70 év feletti házaspár utazott, ők mindketten 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedtek.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményét beismerő férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint a közúti járművezetéstől.

hirdetés