Ando György és Kothencz János is elismerésben részesült

kásler, bauhaus, Gabonamúzeum Ando György / Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence parlamenti államtitkár Magyar Érdemrend lovagkeresztet, Magyar Érdemrend tisztikeresztet, Magyar Érdemrend középkeresztet, Népművészet Ifjú Mestere díjat és Népművészet Mestere díjat adott át augusztus 20-a alkalmából pénteken, a Pesti Vigadóban.

hirdetés

Augusztus 20. a magyar történelem egyik legjelentősebb napja. Összeköti a magyarság múltját a jelennel és közvetíti a jövőt – hangoztatta Kásler Miklós, amikor kitüntetéseket adott át az állami ünnep alkalmából pénteken Budapesten. A Pesti Vigadóban rendezett ünnepségen az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője hangsúlyozta: Szent István révén a sztyeppei birodalmat alkotó magyarság egy frank típusú keresztény államot hozott létre. Támaszkodott az ősök hagyatékára és a szuverenitás iránti vágyra egyaránt. Ugyanakkor megszervezte az önálló magyar egyházat. Ez a frank típusú állam létrehozásával együtt ezer évre megalapozta Magyarország helyét a világban – tette hozzá.

Elmondta: István egy, az erők egyensúlyán alapuló országot hozott létre, ahol a királyi hatalom centralizációja mellett olyan autonómiák alakultak, mint a székely, a szász, a kun autonómia, vagy a szabad királyi városok. Ugyancsak jellegzetes magyar megoldást jelentett – folytatta -, hogy a Szűz Máriának felajánlott ország miden földje és gazdasági ereje a Szent Korona birtokába került. Ennek köszönhetően bontakozott ki egy olyan jellegzetes magyar jogfejlődés, amely ezer éven keresztül biztosította a Magyarországon élő népcsoportok jogait. Egyben megalapozta a magyarság és a hazában élő népek kultúrájának felvirágzását – mondta. A magyar kultúra éppen azért páratlan mert sokgyökerű – fűzte hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a most elismerésben részesülők azok az emberek, akik napjainkban életük munkájával, szorgalmukkal, közös kincsünket gyarapították, gazdagították. “Önök napjaink példaképei (…) az én lehetőségem az, hogy a magyar kormány nevében megköszönjem önöknek életük munkáját. A nemzet nevében pedig kifejezzem elismerésemet” – fogalmazott Kásler Miklós.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült többek között Ando György, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója. Valamint Kothencz János szociológus, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója – számolt be az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

hirdetés