Elkezdődött a 2021/22-es tanév a Kemény Gábor tagiskolában

Kemény Gábor tagiskola, tanévnyitó, évnyitó Fotó: Körös Hírcentrum

Szeptember 1-jével elkezdődött a 2021/22-es tanév a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor tagiskolájában is.

hirdetés

A tanévnyitón Herczeg Tamás, Békéscsaba és térségének országgyűlési képviselője elmondta: az új tanév nem csak a diákok, de az intézmény frissen kinevezett igazgatójának, Malatyinszki Péternek is újdonságot hoz. Igazgató úr az iskolát 19 éven át irányító Skultétiné Barna Anita Györgyi helyét veszi át.

hirdetés

A képviselő úr ismertette, országos viszonylatban az elmúlt évhez képest átlagosan 10%-al nőtt a szakképzésbe felvett tanulók száma. A Békéscsabai Szakképzési Centrumban 924 technikusi és 194 szakképzési oktatásban résztvevő diák kezdi meg a tanévet a 9. évfolyamon. Az elmúlt évhez képest 30 fővel nőtt az itt kezdő tanulók száma. A BSZC 5300 középiskolai, illetve 700 fő feletti felnőttoktatásban résztvevő tanulóval kezdi meg ezt a tanévet.

Herczeg Tamás
Herczeg Tamás / Fotó: Körös Hírcentrum

„A szakképzésbe, illetve a technikum képzésbe jelentkezők számának emelkedése magyarázható a tavaly elindított ösztöndíj rendszerrel is. Ennek értelmében – felmenő rendszerben, tavaly országosan -, mintegy 68 ezer diák részesült ösztöndíjban és ez a szám idén az újabb évfolyam bevonásával minimum megduplázódik. Ezentúl az alapvizsgát letevő tanulók az iskola mellett munkaszerződéssel dolgozhatnak és ezáltal szép jövedelemre tehetnek szert – fogalmazott Herczeg Tamás.

Malatyinszki Péter, az iskola igazgatója örömét fejezte ki az ügyben, hogy a tanév, korlátozó intézkedésektől mentesen veheti kezdetét. Ugyanakkor kiemelte, továbbra is figyelni kell a rendszeres személyes higiéniára, így például az alapos kézmosásra. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a jelenléti oktatás során nem csak testben, de lélekben, szellemiségben is jelen kell lenni. „Így fogunk tudni oktatóink, szüleink, de legfőképp saját magunk számára elvárt módon teljesíteni” – fogalmazott.

A Kemény Gábor tagiskolában 395 tanuló kezdi meg a tanévet, akik közül 76-an kilencedikesek. Az intézményben két ágazatban, három szakmában folyik a technikusi képzés.

hirdetés