Rendben elindult a második tanév a megújult szakképzési rendszerben

szakkepzesi Fotó: Piller György / Békéscsabai Szakképzési Centrum (archív felvétel)

Rendben elindult a második tanév a megújult szakképzési rendszerben. A társadalmi presztizsének emelkedését jelzi, hogy a tavalyihoz képest 10 százalékkal több diák jelentkezett a szakképzésbe – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

hirdetés

Pölöskei Gáborné kiemelte: a nyolcadik osztályt elvégzettek 60 százaléka a szakképzési rendszerben tanul tovább. A helyettes államtitkár felidézte, hogy a szakképzés tartalmában és módszertanában megújult, illetve elindították ennek megújítását. Új ösztöndíj-rendszert vezettek be, a tanulóknak általános ösztöndíj jár, majd a teljesítményüktől függően alakul az ösztöndíj összege. Tanulmányaik végén pedig pályakezdési támogatást kapnak, ami teljesen újszerű. Az első ilyen támogatást augusztusban fizették ki, 186 millió forint összértékben – közölte.

Pölöskei Gáborné elmondta: ebben a tanévben indul először az okleveles technikus képzés, amit 16 egyetemmel közösen alakítottak ki, és 23 iskolát érint. Ebben a képzésben a tanulók úgy végeznek majd, hogy nemcsak technikus oklevelet és érettségit kapnak, hanem kreditpontokat is. Tehát a jól tanulók esetében egyenes út vezet az egyetemre – fogalmazott.

Az újdonságok közül a helyettes államtitkár kiemelte a kreatív technikumot. Ide három területen lehet jelentkezni, a hang- és filmtechnika, a nyomdaipar és ipari grafika, valamint a könnyűipar, divat, design területén. A túljelentkezés itt 30 százalékos volt – tette hozzá. Pölöskei Gáborné jelezte azt is, hogy folyik a pedagógiai technikum előkészítése, ahol oktatói asszisztenseket képeznek majd magas gyakorlati óraszámban – írja az MTI.

hirdetés