Romániában meghaladta az ezret a napi fertőzések mozgóátlaga

fejfájás, maszk, koronavírus Fotó: Pixabay

Romániában meghaladta az ezret a naponta diagnosztizált koronavírus-fertőzések kéthetes mozgóátlaga és a négyszázat a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein ápolt súlyos betegek száma hétfőn.

A stratégiai kommunikációs törzs – a vasárnap elvégzett, a hétköznaponként szokásosnál jóval kevesebb teszt kiértékelésén alapuló – hétfői jelentése újabb 1035 megbetegedésről számolt be, ami megfelel az utóbbi két hét átlagának. A múlt héten azonban két olyan nap is volt, amikor több mint 1500-zal növekedett a beazonosított fertőzöttek száma.

hirdetés

Romániában az utóbbi hét napon is több mint másfélszer annyi fertőzést regisztráltak, mint az azt megelőző héten. Hasonló ütemben, hétről hétre másfélszeresére emelkedik a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma is. Hétfőn már 3338 koronavírusos beteget kezeltek a kórházakban, közülük 405-öt az intenzív terápián. Utoljára májusban volt a Covid-kórházakban ilyen magas a súlyos betegek száma. Hétfőn újabb 25 koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok, ami 25 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Romániában szeptember elsején haladta meg az 1 millió 100 ezret a járvány kezdete óta diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, a halálos áldozatoké pedig a 35 ezret közelíti. A fertőzések ütemének folyamatos gyorsulása közepette is csökken az oltási hajlandóság az országban: a beoltottak száma immár alig 6700-zal emelkedik naponta. A 19,3 milliós Romániában eddig 5 millió 282 ezer ember, a beoltható – 12 év feletti – lakosság 31,2 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

MTI

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!