Az eddigieknél is nagyobb lendülettel folytatódik az országos közúthálózat korszerűsítése

Magyar Falu Program, közúthálózat, útfelújítások, Magyar Közút, vidéki Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt. (illusztráció)

Az idén az eddiginél is nagyobb lendülettel folytatódik az országos közúthálózat korszerűsítése, főként az alsóbbrendű utak felújítása – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Mosóczi László hangsúlyozta: Magyarország közúthálózata mintegy 32 ezer kilométer hosszú. És a 2010 előtt felhalmozott karbantartási lemaradás ledolgozása mindmáig rengeteg feladatot jelent. Az államtitkár kiemelte: ha a 2021-re tervezett munkák az eddigi tempóban haladnak, akkor az idei beruházások akár 1250 kilométerrel javíthatják a közutak szolgáltatási színvonalát. A tavalyit így mintegy két és félszeresen meghaladó fejlesztés évtizedes rekord – tette hozzá.

hirdetés

Emlékeztetett, az elmúlt évtizedben több mint 6000 kilométernyi útszakaszt tettek rendbe. Az elvégzett beruházások összértéke pedig elérte a 755 milliárd forintot. A munkálatoknak köszönhetően “kényelmesebbé és biztonságosabbá válik az autózás és a buszozás, elsősorban vidéken, a kistelepüléseken pedig javul a helyi élet minősége” – fogalmazott az államtitkár.

Tájékoztatott arról, hogy a kivitelezők idén márciustól a nyár végéig 330 kilométeren végeztek feladataikkal. További mintegy 560 kilométeren pedig most is dolgoznak az ország minden részében – írja az MTI.