Az előállított értékek bemutatásának ünnepe a Közfoglalkoztatási Kiállítás

Közfoglalkoztatási Kiállítás Fotó: Körös Hírcentrum

Idén már nyolcadik alkalommal szervezték meg Békéscsaba központjában a Közfoglalkoztatási Kiállítást, melynek keretében másodszor adták át az Értékteremtő díjat.

hirdetés

A mai napon emlékezünk, tisztelgünk és ünneplünk – kezdte beszédét dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. Dr. Hoffmann Imrére emlékeznek a résztvevők, aki meghatározott szerepet töltött be az értékteremtő munkában. A tűzoltó altábornagy a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára volt, márciusban hunyt el. Az ő ideje alatt teljesedett ki a közfoglalkoztatás értékteremtő és -megőrző jellege. A 2021-es rendezvényt az ő emlékének szentelték.

hirdetés

Tíz éve jött létre a közfoglalkoztatási program, lehetőséget adva a magyar vidéknek. Bár a kényszer szülte, hatására valamennyi településen megindult az értékteremtő munka. Akik itt vannak, azoknak mind erénye a lelkesedés, a felelősségvállalás, a helyzethez való alkalmazkodás, és az alkotás vágya – tette hozzá a kormánymegbízott. Ez egy igazi sikertörténet, ami okot ad az ünneplésre – emelte ki. Jelen van a települések több mint kétharmada, szakmai kamarák, szövetségek – mutatva a megye összetartását. Október közepén megalakul a kormányhivatalon belül a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Értéktár Bizottság, majd a járási értéktár bizottságok.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elsőként néhány szóval jellemezte a közfoglalkoztatási programot: hit, kitartás, értékteremtés, és a siker is. 2011-ben, az elindítás idején az ország munkanélküliségi rátája megközelítette a 11 százalékot. A program célja az volt, hogy az álláskeresőket visszavezessék a munka világába – fejtette ki a képviselő. Eleinte átlagosan havonta 750-en vettek részt ebben, ez 2015-16-ra 15.500 körüli értékre nőtt. A ráfordított állami forrás 2016-ban már közelítette a 20 milliárd forintot. Jelenleg a programban résztvevők száma a csúcsidőszakhoz képest az akkori szám 40 százalékára esett vissza.

A kiállításon ma már akár leendő munkaadójával is találkozhat a látogató, hiszen konkrét ajánlatokkal érkeznek a munkáltatók. A közfoglalkoztatottak megismerhetik az álláslehetőségeket. Mindez hitet adhat arra, hogy a közfoglalkoztatottak is hasznos tagjai a társadalomnak. A kiállítás az együttlét, a munka, az előállított értékek bemutatásának ünnepe – emelte ki Herczeg Tamás. A közfoglalkoztatottak is hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez, a települések erősödéséhez.

A kiállító standokon a kreativitás, az ötletgazdagság, a szorgalom jelenik meg. A seprű vagy biotégla-készítés, a savanyítás, a befőzés, a tésztakészítés, de az ágaprítás is helyet kapott a főtéren. Az 55 megyei település mintegy 60 standja bizonyítja, hogy a programnak helye van a társadalomban.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára örömmel fogadta el a meghívást. 2011-ben, amikor lerakták a program alapjait, még nem gondolták, hogy ennek hatására például sorra olyan feldolgozóüzemek jönnek létre, amelyek idővel a helyi foglalkoztatás bázisai lehetnek. Az első kiállítás hagyományt teremtett, amelyhez azóta megyék sokasága és maga a Belügyminisztérium is csatlakozott.

hirdetés