Három év börtönbüntetésre ítélték a Békéscsabán elfogott embercsempészt

Fotó: Police.hu

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt állított bíróság elé 2021. szeptember 03-án a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 42 éves büntetlen előéletű szerb állampolgárságú férfit.

A szerb férfi 2021. augusztus 31-én Szerbiában, Belgrádban találkozott egy ismeretlen szerb férfivel, akivel megállapodott abban, hogy pénzért cserébe egy bérelt járművel Szerbiából Magyarországra utazik és ott egy meghatározott helyen a magyar-román államhatárt jogellenesen átlépő személyek továbbszállítását biztosítja. A férfi rossz anyagi helyzete miatt vállalta a feladatot, és még aznap bérelt Belgrádban egy személygépkocsit, majd azzal Magyarországra utazott. A férfinak ismeretlen bűntársa üzenetben küldte meg annak a helynek a koordinátáit, ahol a magyar-román államhatárt az ún. „zöldhatáron” jogellenesen átlépett külföldi állampolgárokat a megegyezés szerint fel kellett vennie.

hirdetés

A férfi 2021. szeptember 01-én, a délelőtti órákban az üzenetben meghatározott, és a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség területéhez tartozó helyre megérkezett, a növényzetből előbújó 18 külföldi – 10 iraki, 4 szír, 2 iráni és 2 egyiptomi állampolgárságú – migráns személyt az általa bérelt gépkocsiba beszállította, majd a járművel Békéscsaba felé indult.

A terhelt a külföldi személyeket azért vitte tovább, hogy ők később a magyar államhatárt jogosulatlanul átlépve Nyugat-Európa irányába tovább menjenek. A rendőrség a terheltet és az általa vezetett járművet – a benne lévő határátlépőkkel együtt – 2021. szeptember 01-én 10 óra 45 perc körüli időben Békéscsabán, a Gyulai út – Körte sor kereszteződésénél megállította és intézkedés alá vonta.

Az eljáró ügyészi szerv a gyorsított eljárás keretében a férfit az elkövetéstől számított 3. napon bíróság elé állította, ezzel jelentősen hozzájárulva az eljárás gyors és hatékony lefolytatásához. A bíróság a cselekményét beismerő férfit 3 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte és 6 évre kiutasította Magyarország területéről, valamint kötelezte őt az eljárás során felmerült 105.000.-Ft összegű bűnügyi költség megfizetésére – tájékoztatta hírportálunkat dr. Berg Márta mb. főügyész.