Az elsősegélynyújtás került a középpontba Békéscsabán

Elsősegélynyújtás Fotó: Körös Hírcentrum

A Magyar Vöröskereszt szeptember 11-én az Elsősegélynyújtás Világnapján szervezte meg a 49. Országos Elsősegélynyújtó Versenyét Békéscsabán. A program idén is a szervezet Hősképző kampányának kiemelt eseménye volt.

A tavaszi online fordulót követően Békéscsabán gyűltek össze az ország legjobb elsősegélynyújtói, hogy összemérjék tudásukat a 49. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen. A felmenő rendszerű verseny országos döntőjén 250 fiatal mutatta be tudását. A Hősképző kampány keretében az esemény szó szerint az utcára vitte az elsősegélynyújtás fontosságának üzenetét. A döntő reggelén 8 óra után gyülekeztek a csapatok Békéscsaba egyik legszebb pontján, a Szent István téren. Innen indultak a belvárosban kialakított mintegy 5 kilométeres körpálya állomásaihoz.

hirdetés

A versenyt ötfős iskolai vagy közösségi csapatok részére hirdetik, gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában. A teljes versenysorozatban évente mintegy 4000 fiatal vesz részt.

A verseny ideje alatt bárki megtekinthette azokat a kárhelyeket, ahol képzett imitátorok által eljátszott, valósághű sérüléseket kellett ellátniuk a versenyzőknek. A szituációk között szerepelt már mérgezés, robbanás és autóbaleset is. Az elvégzett szakmai munkát az Országos Mentőszolgálat szakemberei értékelték. Ezenkívül 9 és 16 óra között véradással, elsősegélynyújtó játszóházzal és mentőmotor bemutatóval várták a családokat a szervezők a Csaba Center Bevásárlóközpontban.

A versenyt megelőző sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a járványhelyzet sajnos hatott az elsősegélynyújtási hajlandóságra is, jelentősen csökkentve azt – emelte ki Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. Ezért meg kell erősíteni a társadalomban azt, hogy covid idején is fontos a legjobb tudásunk szerint segítséget nyújtani.

Davron Mukhamadiev, a Vöröskereszt Regionális Egészségügyi és Elsősegélynyújtási Koordinátora hangsúlyozta, az elsősegélynyújtás az alapja a szervezet megszületésének, annak idején ebből indult. Az ilyen típusú versenyek pedig hozzájárulnak a fiatalok tudásának bővüléséhez, ők pedig idővel továbbadhatják ezt a tudást.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, hogy mennyire fontos a városnak, hogy itt lehet a verseny. Egy nemzetközi háttérrel megerősített országos rendezvénynek adhat helyet a megyeszékhely, így annak jó hírét vihetik az országban és a határokon túl is – tette hozzá a képviselő. Az elméleti tudás is elengedhetetlen, azonban annak folyamatos gyakorlása, készségszintűvé fejlesztése elsődleges. Ez igaz magára az elsősegélynyújtásra is.