Öt vállalkozást károsított meg egy békéscsabai férfi

rendszámát, Sarkadon, Orosházán, Kábítószert, rendőrség, kék hír Fotó: Police.hu

A Békéscsabai Járási Ügyészség 1 rendbeli jelentős kárt okozó és további 4 rendbeli nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy 38 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfival szemben, aki öt vállalkozást károsított meg.

A férfi 2018-ban egy építőipari tevékenységgel, villanyszereléssel és napelemek telepítésével foglalkozó kft. alkalmazottja volt. Ilyen minőségében, munkáltatója nevében megrendelt egy magyarbólyi vállalkozástól 4 db napelemes háztartási kiserőművet összesen több mint 11 M Ft értékben anélkül, hogy arról a munkáltatója, illetőleg annak képviselője tudomással bírt volna. A megrendelt berendezéseket és tartozékaikat a szállító cég le is szállította a terhelt lakóhelyére, illetőleg az általa megadott más címre, és kiállította a számlát a megrendelő, azaz a férfi munkáltatója részére, aki azonban annak kifizetését megtagadta, mivel nem is volt tudomása az egész megrendelésről. Ekkor a férfi egy másik cég nevére állíttatta ki a számlát, amely vállalkozás szintén megtagadta annak kifizetését, mivel a megrendelt árukhoz nem volt köze.

hirdetés

A férfi ezt követően azzal hitegette a sértett képviselőjét, hogy egy harmadik cég fog fizetni, majd hol a termékek visszaszállítását, hol a megrendelt termékek árának kifizetését ígérte. Végül a kár nagyobb részében megtérült, mert a terhelt 5,5 M Ft értékű árut visszaszállított, 4,5 M Ft értékű árut pedig a rendőrség foglalt le a terhelt lakóhelyén.

A terhelt ugyanilyen módszerrel károsított meg egy békéscsabai vállalkozást is, ahonnan 1,5 M Ft értékben rendelt meg 3 db klímaberendezést a munkáltatója nevére, de annak tudta nélkül. A berendezések árát és a beszerelés díját végül senki sem fizette ki.

A terhelt 2018 őszén ismerkedett meg egy körösladányi vállalkozóval, aki egy körösladányi ingatlanon napelemparkot kívánt létesíteni. A sértett megbízta a terheltet a napelempark kivitelezésével, illetve annak intézésével, hogy ehhez pályázat útján támogatási összeghez jusson, és ezért három különböző vállalkozása nevében vállalkozásonként 1,5 M Ft-ot adott át a részére. A terheltnek nem állt szándékában napelemparkot telepíteni, a szerződéskötés időpontjában nem is volt kiírva ilyen célú pályázat, ezzel jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette a sértettet.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, míg ellenkező esetben végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és kötelezze őt a sértettek részére okozott kár megtérítésére – tájékoztatta hírportálunkat dr. Berg Márta mb. főügyész.