Ebzárlat és legeltetési tilalom lesz Békés megyében

basenji, kutya, tudomány, genetika Fotó: Pixabay

Ecsegfalva, Szarvas és Békésszentandrás települések kivételével Békés megye közigazgatási területére vonatkozóan 2021. október 2 – október 22. között ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a Békés Megyei Kormányhivatal.

A rókák veszettségének megelőzése érdekében kihelyezett csalétek-vakcina okán rendelte el az érintett közigazgatási területen az ebzárlatot és a legeltetési tilalmat a Békés Megyei Kormányhivatal, mint élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró hatóság. Ecsegfalva, Szarvas és Békésszentandrás kivételével Békés megye közigazgatási területén 2021. október 2-október 22. között csalétek-vakcina kihelyezése történik repülőgépes kiszórással. A vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot szükséges elrendelni a vonatkozó jogszabályok szerint.

hirdetés

Az állat-járványügyi intézkedés hatálya alatt az alábbiakat kell betartani:

  1. Tartási helyén minden kutyát elzárva, illetőleg megkötve kell tartani úgy, hogy a kihelyezett csalétek-vakcinával ne érintkezhessen. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
  2. A település területéről kutyát kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltás megléte esetén, csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével lehet kivinni.
  3. Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
  4. Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.
  5. Az ebzárlat alatt a húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
  6. A települési önkormányzat köteles a szabadon talált, kóbor ebek befogása iránt intézkedni. Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni.
  7. A jelzett időszakban a legeltetés tilos.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!